İstanbul’un Silivri açıklarında meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki depremin ardından yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, sosyal medya hesabı üzerinden çarpıcı değerlendirmelerde bulundu. Görür, Marmara Denizi’ndeki Kumburgaz Fayı’nın kritik derecede stres biriktirdiğini ve büyük bir depremin habercisi olabileceğini ifade etti.
“Bunlar beklediğimiz büyük deprem değil, ama uyarı niteliğinde”
Prof. Dr. Görür, Marmara Denizi’nde ardı ardına yaşanan küçük ve orta büyüklükteki depremlerin, bölgedeki ana fay hattında biriken stresi artırdığını vurguladı. Açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “İstanbul’da Marmara Denizinde, Kumburgaz fayı üzerinde çok deprem oluyor. Değişik büyüklükte. Bunlar Marmara’da beklediğimiz büyük deprem değil. Bunlar bu fayın biriktirdiği stresi artırıyor. Yani kırılmaya zorluyor. Burada asıl deprem daha büyük ve 7’nin üzerinde olacak”
“Deprem zamanı değil, öncesinde konuşulmalı”
Görür, depremlerin yalnızca gerçekleştiği anda gündeme gelmesini eleştirerek, afetlere karşı hazırlığın ancak önceden yapılacak çalışmalarla mümkün olabileceğini belirtti: “Deprem deprem olduğu zaman konuşulmayacak kadar önemli bir konudur. Depremin olmadığı zaman konuşup önlem almak lazım. Bunu başta hükümet, sonra belediye ve halk el ele vererek kenti depreme hazırlaması lazım. Kentsel dönüşüm, bina yapmak kenti depreme hazırlamak değildir. Deprem dirençli kent apayrı şeydir. Artık gerekeni halk yapmalıdır. Yapacağı şey gözetim ve denetimdir.”
“Kumburgaz Fayı kilitli, dikkatli olmak lazım”
Depremden kısa süre sonra yaptığı ilk açıklamada da fay hattının tehlikesine dikkat çeken Görür, şu uyarıda bulunmuştu: “12 sularında Silivri açıklarında 4,0 deprem oldu. Deprem Kumburgaz Fay zonunda. Bu fay kilitli bir fay, enerji biriktiriyor. Zaman zaman da küçük depremler yapıyor. Yeri anlamlı, fikkatli olmak lazım. Kumburgaz Fayı yükleniyor”