İstanbul'da art arda meydana gelen Silivri ve Büyükçekmece merkezli 5 deprem, şehirde endişe yarattı. İletişim Başkanlığı, olası afet durumları için vatandaşlara uyarı mesajları paylaştı ve "Panik yapmayın, resmi kaynakları takip edin" dedi.

İstanbul’da Depremin Ardından Helikopterler Alan Taraması Yapıyor İstanbul’da Depremin Ardından Helikopterler Alan Taraması Yapıyor

İstanbul’da Ardı Ardına 5 Deprem Meydana Geldi

İstanbul’da son 1 saate peş peşe gerçekleşen depremler, kent genelinde paniğe neden oldu. Silivri merkezli 3.9 ve 6.2, Büyükçekmece merkezli 4.4, 4.9 ve 4.5 büyüklüğünde beş farklı deprem kaydedildi. 

İletişim Başkanlığı’ndan Afet Uyarısı

Depremlerin ardından Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı vatandaşlara yönelik bilgilendirici bir metin yayımladı. Açıklamada, deprem anında ve sonrasında yapılması gerekenler detaylı şekilde sıralandı ve özellikle panik yapılmaması gerektiği vurgulandı.

Deprem Anında Yapılması Gerekenler

İletişim Başkanlığı’nın duyurusuna göre, dikkat edilmesi gerekenler: 

  • Kesinlikle panik yapılmamalıdır.
  • Telefonlar acil durum ve yangınları bildirmek dışında kullanılmamalıdır.
  • Sabitlenmemiş dolap, raf, pencere vb. eşyalardan uzak durulmalıdır.
  • Varsa sağlam sandalyelerle desteklenmiş masa altına veya dolgun ve hacimli koltuk, kanepe, içi dolu sandık gibi koruma sağlayabilecek eşya yanına çömelerek hayat üçgeni oluşturulmalıdır. 
  • Baş iki el arasına alınarak veya bir koruyucu (yastık, kitap vb.) malzeme ile korunmalıdır. Sarsıntı geçene kadar bu pozisyonda beklenmelidir.
  • Güvenli bir yer bulup, diz üstü ÇÖK,
  • Başını ve enseni koruyacak şekilde KAPAN,
  • Düşmemek için sabit bir yere TUTUN,
  • Merdivenlere ya da çıkışlara doğru koşulmamalıdır.
  • Balkona çıkılmamalıdır.
  • Balkonlardan ya da pencerelerden aşağıya atlanmamalıdır.
  • Kesinlikle asansör kullanılmamalıdır.
  • Kibrit, çakmak yakılmamalı, elektrik düğmelerine dokunulmamalıdır.
  • Tekerlekli sandalyede isek tekerlekler kilitlenerek baş ve boyun korumaya alınmalıdır.
  • Mutfak, imalathane, laboratuvar gibi iş aletlerinin bulunduğu yerlerde; ocak, fırın ve bu gibi cihazlar kapatılmalı, dökülebilecek malzeme ve maddelerden uzaklaşılmalıdır.
  • Sarsıntı geçtikten sonra elektrik, gaz ve su vanalarını kapatılmalı, soba ve ısıtıcılar söndürülmelidir.
  • Diğer güvenlik önlemleri alınarak gerekli olan eşya ve malzemeler alınarak bina daha önce tespit edilen yoldan derhal terk edilip toplanma bölgesine gidilmelidir.
  • Okulda sınıfta ya da büroda ise sağlam sıra, masa altlarında ve ya yanında; koridorsa ise duvarın yanına hayat üçgeni oluşturacak şekilde ÇÖK-KAPAN-TUTUN hareketi ile baş ve boyun korunmalıdır.
  • Pencerelerden ve camdan yapılmış eşyalardan uzak durulmalıdır.
  • Sosyal medyada oluşabilecek dezenformasyon içerikli paylaşımlara itibar edilmemeli, doğru bilgi için resmî kaynaklar takip edilmelidir.

Muhabir: Hatice Akkılıç