Mersin'in Mut ilçesi, Türkiye'nin 12 ay boyunca üretim yapılabilen önemli tarım merkezlerinden biri olarak dikkat çekiyor. İlçede kayısı, erik, zeytin, incir, nar, elma, kavun, karpuz ve sebze gibi birçok ürünün hasadı yapılıyor ve bu ürünler hem iç pazarda hem de yurt dışında alıcı buluyor.
Beyaz İncir Rekoltesi ve Fiyatları
Bu yıl Mut ilçesinde 4 bin 500 dekar alanda yetiştirilen beyaz incirin hasadı devam ediyor. İlçede 30 bin ton rekolte bekleniyor. Üreticiler için önemli bir gelir kaynağı olan beyaz incir, rengi, aroması, tadı, iriliği ve sevkiyata dayanıklılığı ile dikkat çekiyor. İlk hasatta kilosu 120 liradan alıcı bulan beyaz incir, şu anda 70 ila 80 lira arasında satılıyor. Ayrıca, kuru incirin kilosu 450 ile 600 lira arasında değişiyor, bu da üreticilerin yüzünü güldürüyor.
Üreticiler Memnun
Üretici Osman Kavalcı, bu yıl 30 bin ton rekolte beklediklerini belirterek, "Güneş doğmadan sabah erken saatlerde kalkıp incir topluyoruz. Sıcaklar başlamadan toplamak zorundayız. İncirin sütü vücudumuzu yakıyor. Fiyatlar geçen yıllara göre çok iyi, 70-80 lira arasında. İncirin kurusunu ise 450-600 liradan satıyoruz. Bu yıl incir, altın yılını yaşıyor ve emeğimizin karşılığını alıyoruz," dedi.
Hacınuhlu Mahallesi muhtarı Yakup Ceylan ise, “Bu yıl incir, üreticinin yüzünü güldürdü. İklimsel olarak rekoltede düşüklük olsa da fiyatlar 70-80 lira arasında seyrediyor, kuru incir ise 450-600 lira arasında. Fiyatlar, üreticilerimiz için gerçekten çok iyi," diye konuştu.
Üretici İsmail Kaplan da, "Mut incirinin rakibi yok. Şu anda inciri Ankara'ya, Konya'ya gönderiyoruz. Bu yıl Mut'ta 30 bin ton rekolte olacak ve bu da fiyatların iyi olmasıyla birlikte üreticinin yüzünü güldürdü," ifadelerini kullandı.