Muş merkeze bağlı Kumluca köyünde büyükbaş ve küçükbaş hayvanlarda şarbon hastalığı tespit edilmesi üzerine köy 21 günlük karantinaya alındı. Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ekipleri tarafından 600 büyükbaş hayvan aşılandı.

Malatya Depreminin Bilançosu Açıklandı! Kaç Bina Yıkıldı? Malatya Depreminin Bilançosu Açıklandı! Kaç Bina Yıkıldı?

Şarbon Tespiti ve Karantina Süreci

Muş’un Kumluca köyünde büyükbaş ve küçükbaş hayvanlarda şarbon hastalığı tespit edilmesi üzerine köy 21 gün süreyle karantinaya alındı. Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ekipleri, köydeki 600 büyükbaş hayvanı hastalığa karşı aşıladı. Karantina sürecine dair bilgi veren Veteriner Hekim Selami Kaşıkara, meralarda başlayan hastalığın hayvanlara ani ölümle bulaştığını belirtti.

Muş'ta bir köy karantinaya alındı

Hastalığın Bulaşma Süreci ve Önlemler

Kaşıkara, “Hastalığın ilk çıktığı nokta meralar oluyor ve meradan bulaşma sağlanıyor. Hayvanda ani ölüm görüldüğünde şarbon hastalığı olarak değerlendiriyoruz. Doğal deliklerden kan gelmesiyle kesin tanı konuyor. Şarbon bakterisi doğada en az bin yıl yaşayabilen bir bakteridir ve bütün canlılar için tehlike arz eder” dedi.

Ekiplerin hastalık tespiti için Elazığ Kontrol Laboratuvarı Enstitüsü’ne numune gönderdiğini ve pozitif sonuç alındığında köyün karantinaya alındığını ifade eden Kaşıkara, “Karantina dönemi boyunca köyden hayvan giriş ve çıkışı yasaklanıyor. İnsanlara bulaşma riski olduğundan ölen hayvanların etinin yenilmemesi ve derin çukurlara gömülmesi gerekiyor” dedi.

İnsanlara Bulaşma Riski ve Aşılama Süreci

Şarbon hastalığının temas yoluyla insanlara da bulaşabileceği konusunda uyarıda bulunan Kaşıkara, “Karantina çıkan bölgede 5 yıl boyunca sürekli aşılama devam etmektedir. Şarbon hastalığı zor bir hastalıktır ve insanlara geçebilir. Şarbonlu ete, hayvana veya şüpheli bir hayvana dokunulmaması gerekmektedir” dedi. Kaşıkara, vatandaşların bu tür durumlarda Sağlık İl Müdürlüğü ile Tarım ve Orman İl Müdürlüğü'ne haber vermelerini tavsiye etti.

Çiftçilerin Görüşleri ve Aşılamanın Etkisi

Kumluca köyü çiftçilerinden Erkan Korkmazer, köyde yaklaşık 10 gündür devam eden şarbon vakaları nedeniyle 30-40 hayvanlarının telef olduğunu belirtti. Korkmazer, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü'ne müracaat ederek önlem aldıklarını ve yapılan aşılamaların ardından hayvanlarda ölüm görülmediğini söyledi.

“Köyümüzde 10 gündür başlayan şarbon vakasından dolayı 30-40 hayvanımız telef oldu. Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ekipleri bütün hayvanları aşıladı ve ölüm yaşanmadı. Şu anda hayvanlarımız karantinada, bir hafta daha karantinada kalacak. Hayvanı telef olan çiftçilerimiz, hemen Tarım ve Orman İl Müdürlüğü'ne bilgi versinler” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA