Muratpaşa Belediyesi tarafından bu yıl ‘yemek kültürü’ temasıyla altıncısı düzenlenen ve 290 Yörük derneğinin katılımıyla gerçekleşen Yörük Çalıştayı sona erdi.
Çalıştayın Ana Teması: Yemek Kültürü
Muratpaşa Belediyesi’nin bu yıl altıncısını düzenlediği Yörük Çalıştayı, ‘yemek kültürü’ temasıyla öne çıktı. Türkiye’nin dört bir yanından 290 Yörük derneği, Türkan Şoray Kültür Merkezi’nde bir araya geldi. Konar-göçer yaşam tarzı ile bilinen Yörüklerin, kendilerine özgü araç-gereçlerle Türk mutfağına kattığı lezzetler, çalıştayda gastronomi ve sosyolojik açıdan ele alındı.
Çalıştayın İçeriği
Hafta sonu iki gün süren çalıştay, mutfak atölyesi, söyleşi, panel, Yörük beyleri ve hatunlarının konuşmacı olduğu serbest kürsü, Yörük türkülerinin seslendirildiği konserler ve film gösterimiyle dolu dolu geçti. Akdeniz Üniversitesi’nden Dr. Öğr. Üyesi İbrahim Bakır’ın moderatörlüğünde gerçekleşen ‘serbest kürsü’ de Yörük derneklerinden gelen konuklara söz hakkı verildi.
Kültürümüzü Gelecek Nesillere Taşıma Arzusu
Kültürlerini gelecek nesillere taşıma arzusunda olan Yörük beyleri ve hatunları, değerlendirmelerde ve önerilerde bulunarak birbirlerini dayanışmaya davet etti. Başkan Uysal, Yörük kültürü hakkında şunları söyledi: “Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün bize yüklediği, vasiyet ettiği, dünya standartlarının üzerine çıkma duygusunu yenilememiz gerekiyor. Yörük kültürü bize büyük bir manevi güç ve dayanaktır. Bir kültürü, bir milleti temsil ediyoruz.”
Yörüklerin Hedefleri
Başkan Uysal, Yörüklerin ikinci olmayı kabul etmeyeceğini bir kez daha hatırlattı ve "Bir gün dünyada ilk yetmişe giremeyen değil, kişi başına milli geliri ilk onda olan, bir gün dünyada yoksul ülkelerin zengin ülkelerden vize beklediği bir ayrıştırma merkezi değil, zenginleşmiş, gelişmiş, göç veren değil, nitelikli göç alan, ithal eden değil, ihraç eden, açık veren değil, fazla veren, çocuklarının geleceğe güvenle baktığı, hem iktisatta hem sosyal hayatta demokratik rejimle anayasal düzende partiler üstü bir ruhla ülkesini kalkındırmış, dünyayı yakalamış geçmiş bir Türkiye özlemi ile hepinize saygılar sunuyorum” dedi.
Çalıştayın Sonu
Serbest kürsünün ardından, Sarıkeçili Yörüklerinden Aksak ailesinin yerleşik hayata geçme ve göç etme konusunda yaşadıkları fikir ayrılıklarını konu alan, yönetmenliğini İffet Eren Danışman Boz’un yaptığı ve birçok ulusal ve uluslararası ödül alan ‘Turna Misali’ filminin gösterimiyle Yörük Çalıştayı sona erdi. Film gösterimine Turna Misali’nin yönetmeni Eren Danışman Boz ve film yapımcısı Eyüp Boz da katıldı.