Türkiye'nin ilk kadın Sümeroloğu olan Muazzez İlmiye Çığ, 20 Haziran 1914'te Bursa'da doğdu. Sümer ve Asur uygarlıkları üzerine yaptığı çalışmalarla tanınan Çığ, 110. doğum gününü kutladı.
Muazzez İlmiye Çığ kimdir?
Muazzez İlmiye Çığ, Kırımlı göçmen bir ailenin çocuğu olarak Bursa'da dünyaya geldi. İzmir'in işgali sonrası ailesiyle birlikte Çorum'a taşındı. İlkokulu burada okuyan Çığ, daha sonra Bursa Kız Muallim Mektebi'ne girdi ve 1931'de mezun oldu. Eskişehir'de öğretmenlik yapmasının ardından Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Hititoloji bölümünde eğitimine devam etti.
Meslek Hayatı ve Başarıları
1940 yılında Ankara Üniversitesi'nden mezun olan Muazzez İlmiye Çığ, İstanbul Eski Şark Eserleri Müzesi'nde çalışmaya başladı. Burada, on binlerce Sümer, Akad ve Hitit tabletini temizleyip sınıflandırdı. 74 bin tabletten oluşan çivi yazılı belgeler arşivini oluşturdu ve bu süreçte birçok uluslararası kongreye katıldı.
Uluslararası Katılımlar ve Çalışmalar
Çığ, 1957'de Münih'teki Oryantalistler Kongresi'ne, 1960'ta Heidelberg Üniversitesi'nde bir çalışmaya ve 1988'de Philadelphia'daki Asuroloji Kongresi'ne katıldı. Prof. Kramer'in "History Begins at Sumer" adlı kitabını Türkçeye çevirerek "Tarih Sümerle Başlar" adıyla yayımladı. Sümer ve Hitit kültürlerini tanıtan 13 kitap yazdı.
Emeklilik ve Sonraki Yıllar
1972'de emekli olduktan sonra yurtdışında bir süre yaşayan Muazzez İlmiye Çığ, birçok ödül kazandı. Meslek Hizmet Ödülü, Özgür İnsan Ödülü ve Melvin Jones Dostluk Ödülü bunlar arasındadır. Kitapyurdu.com'da kayıtlı 30 eseri olan Çığ, halen Mersin'de yaşamaktadır.