Memorial Antalya Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Bölümü’nden Op. Dr. Tamer Bakalım, ölümlerin yüzde 42’sini oluşturan kalp ve damar hastalıklarına yakalanmada modern risk faktörlerinin etkili olduğunu söyledi. Sigara, düzensiz beslenme, aşırı kilo, stres, yüksek tansiyon ve şeker değerlerinin kalbi yaşlandırdığını vurguladı.
SINAV KAYGISI, HAVA KİRLİLİĞİ, DUYGUSAL ÇÖKÜNTÜLER
Kadın ve erkeklerin kalp ve damar hastalıklarına yakalanma oranının eşit olduğunu vurgulayan Tamer Bakalım, “Çocuklarda küçük yaşlardan itibaren oluşturulan sınav kaygısı, sokak oyunlarının terk edilmesi, iş yaşamında sınırların zorlanması, erken menopoz, hava kirliliği, egzoz dumanı, mesleki sorumlulukların erken üstlenilmesi, duygusal çöküntüler kalp krizinin en önemli nedenleri arasında yer alıyor. Dünya genelinde ölümlerin yüzde 42’sini kalp ve damar hastalıkları oluşturuyor” dedi.
Memorial Antalya Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Bölümü’nden Op. Dr. Tamer Bakalım ve Kardiyoloji Bölümü Uz. Dr. Nuri Cömert, 12-19 Nisan Kalp Haftası nedeniyle düzenledikleri basın toplantısında dünya genelinde ölümlerin yüzde 42’sinin kalp ve damar hastalıklarından kaynaklandığını söylediler.
Antalya Gazeteciler Cemiyeti’nde düzenlenen basın toplantısında konuşan Memorial Antalya Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Bölümü’nden Op. Dr. Tamer Bakalım, Kalp damar hastalıklarının ülkemizdeki ölümlerin üçte birinden sorumlu olduğunu söyledi. Kalp ve damar hastalıklarının oluşumunda yüzde 80 oranında modern risk faktörlerinin etkili olduğunu söyleyen Bakalım, ’’Çocuklarda küçük yaşlardan itibaren oluşturulan sınav kaygısı, sokak oyunlarının terk edilmesi, iş yaşamında sınırların zorlanması, erken menopoz, metropollerde ki hava kirliliği egzoz dumanı, mesleki sorumlulukların erken üstlenilmesi, duygusal çöküntüler kalp krizinin en önemli nedenleri arasında yer alıyor. Modern risk faktörlerinin en aza indirilmesi ile koroner kalp hastalıkları yüzde 80 önlenebilir ve yılda 300 bin ölüm engellenebilir’’dedi.
KALP YAŞI TAKVİM YAŞINDAN 10 YAŞ BÜYÜK OLABİLİR
Memorial Hastanesi Kardiyoloji Bölümü Uzmanı Dr. Nuri Cömert, Türkiye’de kalp yaşının takvim yaşından ortalama 10 yıl daha yaşlı olduğu gerçeğine vurgu yaparak kişinin kalp yaşını hesaplamasının ve buna bağlı olarak yaşam standardı değişikliğinin önemini anlattı. Kalbi yaşlandıran önemli faktörlerin sigara, düzensiz beslenme, aşırı kilo, stres, yüksek tansiyon ve şeker değerleri olduğunun altını çizen Cömert,’’ Kişi sigarayı bırakır, kan basıncı ve kolesterolünü kontrol altına alırsa kalp yaşını düşürerek kalp hastalığı riskini azaltabilir’’dedi. Çocuk yaşta başlayan sınav stresleri, beslenmedeki düzensizlikler ve sporsuz yaşamın çocukların dahi kalp yaşının takvim yaşlarından büyük çıktığını belirten Uzman Dr. Cömert, "7 yaşındaki çocukların bazen kalp sağlığı yaşını ölçüyoruz 10 yaş büyük çıkabiliyor. Sınav stresi çocukların kalp sağlığı yaşını 10 yaş ileri atıyor. Çocukluk çağından itibaren çocuklarımızın yaşam şeklini değiştirip kalp sağlıklarını koruyabiliriz’’dedi. Kalp krizlerinde üçte bir oranında sorun olmayan damarlarda ani pıhtı oluşumu ile kriz geçirildiğini de belirten Dr. Cömert, ani kalp krizinden spor yapıp stresten uzak durarak korunabileceğini söyledi.
MENOPOZ SONRASI KADIN VE ERKEKTE KALP KRİZİ RİSKİ EŞİT
Kalp hastalığının menopoz sonrası kadınlar ile erkekler arasında kalp krizine yakalanma riskinin aynı olduğunu söyleyen Cömert, kadınların menopoza geç girmelerinin kalp krizi riskinden koruduğuna dikkat çekti. Dr. Cömert, menopozu östrojen ilaçları ile geciktirilmemesi uyarısında bulundu. Östrojen ilaçları kullanılarak geciktirilen menopozun, kullanılan ilaçlar nedeniyle başka hastalıklara davetiye çıkardığının altını çizen Dr. Cömert, "Kalp hastalığı daha çok erkek egemen bir hastalık olarak bilinir. Menopoz öncesi dönemde risk düşük olurken menopoz sonrası dönemde kadın ve erkek hastalık oranları aynıdır. Hatta sonuçları açısından kadınların menopoz sonrası daha tehlikeli seyrettiği söylenebilir. Menopoza geç girme kalp sağlığı açısından önemli gibi görünse de menopozu geciktirmek için kullanılan hormonal ilaçlar kalp sağlığı açısından sağlıklı bulunmamış. Menopoz öncesi kadınlık hormonu östrojenin kalp sağlığını koruduğuna ilişkin ciddi veriler var. Doğal olmayan yollarla verilen östrojen tedavileri kalp hastalığı riskini azaltmıyor. Diyet ve egzersiz gibi doğal yollarla menopoz geciktirilirse kalp krizi riskini azaltıyor" dedi. DENİZ TOPKAYA