Mersin’in Silifke ilçesinde tropik meyve ejder meyvesi olarak bilinen pitaya bahçelerinde hasat dönemi başladı. Akdeniz ikliminin sunduğu avantajlarla, Mersin'de tropikal meyve üretimi dikkat çekiyor. Türkiye genelinde 1200 dönüm, Mersin’de ise 150 dönüm alanda yetiştirilen ejder meyvesi, hem iç piyasada hem de ihracatta büyük ilgi görüyor. Mersin'de 7 yıl önce örtü altında üretimine başlanan meyveler, kilogramı 120-130 TL'den satışa sunuluyor.

Isparta’da Kadına Yönelik Şiddet Masaya Yatırıldı Isparta’da Kadına Yönelik Şiddet Masaya Yatırıldı

Mersin'den Rusya, Almanya, Hollanda, Bulgaristan, Irak ve Dubai gibi ülkelere ihraç edilen ejder meyveleri, sabahın erken saatlerinde tarım işçileri tarafından toplanarak sandıklara yerleştiriliyor. Ejder meyvesinin bir dönümünden, bahçenin bakımı ve iklim şartlarına bağlı olarak 3 tona kadar ürün elde edilebiliyor.

Ejder Meyvesi Üretimi

Silifke'de ejder meyvesi üretimi yapan Feza Önal, “7 yıldır ejder meyvesi üretimi yapıyorum. İlk olarak 3 dönümle başladığımız üretimimiz 35 dönüme ulaştı. Kaliteli ve organik ürün yetiştirmeye özen gösteriyoruz. Üretimden memnunuz ve giderek potansiyelimiz artıyor. Ürünümüzü kaliteli ürettiğimizde doğrudan ihracatçılara veriyoruz; ikinci kalite ürünler ise iç piyasada satılıyor” şeklinde konuştu.

Kırmızı ve Beyaz Ejder Meyvesi Çeşitleri

Önal, kırmızı ve beyaz olmak üzere iki çeşit ejder meyvesi ürettiklerini belirtti: “Kırmızı ejder meyvesi daha erken olgunlaşıyor ve genellikle iç piyasada satılıyor. Beyaz ejder meyveleri ise daha çok ihracata gidiyor. Hasat dönemi Ağustos ayında başlıyor ve Kasım sonuna kadar devam ediyor. Şu an piyasada 120 TL'den satılıyor, ancak beklentimiz 150-160 TL. Dönüm başına 2 yaşından sonra 500 kilogramdan 3 tona kadar meyve elde edilebiliyor. Ejder meyvesi ağacının ömrü iyi bakıldığında 25-35 yıl arasında değişebiliyor” dedi.

Ejder Meyvesinin Türkiye'deki Gelişimi

Ejder meyvesinin Türkiye'de denenme süreci 12 yıl öncesine dayanıyor. Son 6-7 yılda ülke genelinde yaygınlaşan ve ticari anlam kazanmaya başlayan ejder meyvesi üretimi, Mersin’de önemli bir ekonomik potansiyel oluşturuyor.

Öğretmenlikten emekli olduktan sonra örtü altında ejder meyvesi üretimine başlayan Taner Yılmaz, “3. yılımızda ürünümüz bol. Fiyatlarımız birinci sınıf ürünlerde 120-130 TL arasında. İlk 2 yıla göre fiyatlarımız düşük, ancak daha da artırılması için çalışıyoruz. Bu yıl 2 dönümlük seramdan dönüm başına 3 ton ürün hasat etmeyi planlıyorum. Ejder meyvesi ağacına iyi bakıldığında ömrü 25-35 yıl arasında oluyor ve her yıl ürün miktarının artması bekleniyor” ifadelerini kullandı.

Kaynak: İHA