Menstrual kaplar neden tercih ediliyor?Son zamanlarda kadınlar arasında yaygınlaşan menstrual kaplar, ekonomik ve çevre dostu bir seçenek olarak dikkat çekiyor. Plastik atıkları azaltması ve uzun ömürlü olması, bu ürünlerin tercih edilmesinde etkili oluyor. Ancak, uzmanlar menstrual kapların doğru kullanılmaması halinde ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirtiyor.
Uzmanlar enfeksiyon riski konusunda uyarıyor
Altınbaş Üniversitesi'nden Mikrobiyolog Dr. Öğr. Üyesi İpek Ada Alver, menstrual kapların vajinal flora üzerinde olumsuz etkiler yaratabileceği ve enfeksiyon riskini artırabileceği konusunda uyardı. "Vajina ortamında mikroorganizmalar uygun şartlar bulduklarında hızla çoğalır. Bu durum, bakteriyel vajinozis, viral vajinit ve Candida mantar enfeksiyonlarına yol açabilir. Daha da ciddi olarak fallop tüplerine yerleşen bakteriler kısırlık (infertilite) riskini artırabilir" diye konuştu.
“Hastalık yapıcı bakteriler üreyebilir”
Dr. Alver, menstrual kapların kullanımında dikkat edilmesi gereken noktalara vurgu yaparak, vajina ortamı ve kanın sıcaklığı ile pH dengesinin mikroorganizmalar için elverişli bir ortam oluşturduğunu belirtti. Özellikle, kap içinde uzun süre kalan kanın, vajinal flora üzerindeki yararlı laktobasil bakterileri yerine, hastalık yapıcı anaerobik bakterilerin üremesine yol açtığını söyledi. "Bu durum vajinanın doğal florasını bozar ve enfeksiyonlara kapı aralar" dedi.
Menstrual kaplar tekrar kullanılmamalı
Menstrual kapların tekrar kullanımı konusunda da önemli uyarılarda bulunan Dr. Alver, biyofilm tabakası oluşturan patojen mikroorganizmaların menstrual kaba tutunarak enfeksiyon riskini artırdığını ifade etti. Tekrar kullanılan kaplar, vajinaya mikroorganizmaların geçmesine ve çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu durum; kötü koku, kaşıntı, ara kanamalar, kasık ağrısı ve ateş gibi semptomlarla kendini gösterebilir. İlerlemiş vakalarda ise fallop tüplerine yayılan enfeksiyonlar kısırlığa neden olabilir.
Hijyen eksikliği ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir
Menstrual kapların hijyenik olmayan ortamlarda yıkanması ve tekrar kullanılması, enfeksiyon riskini artırır. Dr. Alver, "Lavabo ve tuvalet gibi ortak kullanım alanlarında yıkanan menstrual kaplar, diğer bireyler için de bir tehlike oluşturabilir. Yetersiz el hijyeni ile mikroorganizmalar ağız yoluyla vücuda girebilir" dedi. Ayrıca, en sağlıklı yöntem olarak günlük pedlerin her 2 saatte bir değiştirilmesini önerdi.
Menstrual kap nedir? Ne işe yarar?
Menstrual kap, regl döneminde kullanılan, esnek tıbbi silikondan veya lateksten üretilen, çan şeklindeki bir hijyen ürünüdür. Adet kabı olarak da bilinen menstrual kap, tampon ve pedlerin aksine, kanı emmez, toplar