Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) Afrika'da artan maymun çiçeği vakaları nedeniyle acil durum ilan etmesinin ardından, Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Müberra Hraloğlu, virüsle ilgili merak edilen soruları yanıtladı. Dr. Hraloğlu, hastalığın belirtilerinden tedavi sürecine kadar önemli bilgiler paylaştı.

A W267969 01

Maymun Çiçeği Virüsünün Belirtileri

Dr. Müberra Hraloğlu, maymun çiçeği virüsünün genellikle ateş, baş ağrısı, halsizlik, lenf düğümlerinin şişmesi ve kas ağrıları gibi semptomlarla başladığını belirtti. Belirtilerin genellikle virüsle temastan 6 ila 14 gün sonra ortaya çıktığını ve nadiren 21 güne kadar uzayabileceğini ifade etti. Deri döküntülerinin ise ateşin ortaya çıkmasından sonraki 1-3 gün içinde başladığını ve genellikle yüz ile ekstremitelerde yoğunlaştığını söyledi. Döküntülerin ilk olarak düz kırmızı lezyonlar şeklinde başladığını, zamanla kabarıp sıvı dolu lezyonlara dönüştüğünü ve sonunda kuruyup dökülen kabuklar haline geldiğini açıkladı.

Bulaşma Yolları ve Riskler

Dr. Hraloğlu, virüsün enfekte hayvanlardan insana bulaşabileceğini, özellikle Afrika'da hayvanlarla doğrudan temasın önemli bir bulaşma yolu olduğunu ifade etti. İnsandan insana bulaşmanın ise enfekte kişinin vücut sıvılarıyla uzun süreli yakın temas, cilt lezyonlarıyla doğrudan temas veya kontamine olmuş nesnelerle yakın temas yoluyla gerçekleşebileceğini belirtti.

Tedavi Süreci

Dr. Hraloğlu, maymun çiçeği hastalığında kullanılan bazı antiviral ilaçların etkili olabileceğini, ancak bu ilaçların rutin kullanımda olmadığını vurguladı. Mevcut tedavi yaklaşımının semptomları hafifletmek ve komplikasyonları önlemek üzerine kurulu olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Esin Şenol: Maymun Çiçeği 100 bin kişiyi etkiledi Prof. Dr. Esin Şenol: Maymun Çiçeği 100 bin kişiyi etkiledi

Estetikte Son Trend: Tilki Göz Operasyonu Estetikte Son Trend: Tilki Göz Operasyonu

Önlemler ve Tavsiyeler

Dr. Hraloğlu, maymun çiçeği virüsü belirtilerine sahip kişilerin en yakın sağlık kuruluşuna başvurmaları gerektiğini ve bu süreçte diğer insanlarla temastan kaçınmaları gerektiğini belirtti. Şüpheli bir vakayla temas eden kişilerin ise 21 gün boyunca kendilerini belirtiler açısından izlemeleri gerektiğini vurguladı. Kesin tanının, lezyonlardan alınan sıvı örneği üzerinde yapılan PCR testi ile konulabileceğini ekledi.

Kaynak: İHA