Mango Meyve ve Fidancılık firması ortağı Mustafa Ezici,
Gazipaşa'da kurdukları fidanlıkta, ortağı Veli Çelik ile beraber 7 yıl önce
mango yetiştiriciliği üzerine ar-ge çalışması başlattıklarını söyledi.
İstanbul'da mango ithal eden bir firmadan meyve çekirdeklerini temin
ettiklerini belirten Ezici, fide üretiminde başarı sağlandığını, bugün ciddi
miktarda mango fidesi üretimi ve satışı yaptıklarını kaydetti.
Ezici, Gazipaşa bölgesinde bugün 5 bin civarında mango
ağacı bulunduğunu dile getirdi. Çiftçinin ürünü henüz yeni tanıdığını ve
talebin artmasını beklediklerini söyleyen Ezici, “İnsanlar karlılığını görüp
ekmek istiyor. Muzun 5 katı para kazandıran bir ürün. Marketlerde bugün kilosu
ortalama 30-40 lira. Olgunlaşmış mangonun 300 gramı 16 liraya satılıyor"
dedi.
AVRUPA VE RUSYA POTANSİYEL PAZAR
Mangonun ihracat boyutuna bakıldığında Avrupa'nın yılda
600 bin ton mango ithal ettiğine dikkat çeken Ezici, “Bunlar ham toplanıyor, 20
günde geliyor ve 20 gün satışı sürüyor. Bizde ise ağustos-aralık ayları
arasında hasat olabilecek. Hem iç piyasada tüketilip ithalatı önlenecek, hem de
Avrupa ve Rusya'ya pazarlayabileceğiz. 2 günde Avrupa'nın bütün şehirlerine
ürün temin edilebilecek" diye konuştu.
AKDENİZ VE EGE'DE YETİŞİYOR
Yıllık fide üretiminin 30 bin adet olduğunu kaydeden
Ezici, fuarlardaki tanıtımlara büyük ilgi gösterildiğini, internet üzerinden de
satış yaptıklarını söyledi. Marmaris, Kuşadası, Bodrum gibi birçok sahil
kentinden talep aldıklarını belirten Ezici, “Urla'dan Samandağ'a kadar sahilde
350 metre rakıma kadar ve hava sıcaklığı eksilere düşmeyen yerlerde
yetişiyor. Serada da açıkta da olabiliyor" dedi.
10 DÖNÜME 400 MANGO FİDANI
10 dönüm araziye 400 mango fidanı dikilebildiğini anlatan
Ezici, “5-6 yaşa geldiğinde bu ağaçlardan 30 ton ürün alınabilir. Bu da
yaklaşık 150 bin euro gelir demek. Bu çok ciddi bir kazanç. Akdeniz, Ege
sahillerinde çiftçi portakal, nar veya narenciye üretimi yapıyor ama para
kazanamıyor. Mangonun muzdan 5 kat, narenciyeden 10 kat daha yüksek getirisi
var" diye konuştu.
3 YAŞINDAN İTİBAREN MEYVE VERİYOR, 300 YIL YAŞIYOR
Dünyadaki toplam mango üretiminin 46 milyon ton olduğunu,
muzdan sonra en çok tüketilen tropik meyve olduğunu kaydeden Ezici, firma
olarak ellerinde 1, 2 ve 3 yaşlarında fideler bulunduğunu, 3 yaşında ekilen bir
fidenin ilk yıldan meyve vermeye başladığını dile getirdi. Bundan çiftçinin çok
güzel para kazabileceğini belirten Ezici, “Bunun garantisini veririz. Mango
yaklaşık 300 yıl yaşayan bir ağaç. 15-20 metre boya kadar çıkabiliyor ve çok
ciddi meyve veriyor" dedi.
OTELLER VE YAZLIKÇILARA ÇAĞRI
Ezici, Bodrum, Marmaris, Datça, Antalya gibi Akdeniz ve
Ege sahillerindeki yazlıkçılar ve otellerin bahçelerine mango dikimi
yapılabileceğini söyledi. Mustafa Ezici, otellerin özellikle turistlerin
ilgisini çekmek için mango ve diğer tropik meyve türlerinden bahçeler
oluşturabileceğini ve dalından tropik meyve ikramının turistlerin ilgisini
çekebileceğini anlattı.
ORMAN ARAZİLERİNE İZİN VERİLMELİ
Gazipaşa bölgesinde bugün mango, litchi, papaya, pitaya,
passiflora, longan, guava gibi 27 tür tropik meyve yetiştirilebildiğine dikkat
çeken Mustafa Ezici, “Mango üretimi ve diğer tropik meyve türleri için devletin
orman arazilerinde üretim izni vermesi gerekiyor. Bugün Paris'te bir manavda
yaklaşık 13 euro'ya satılıyor, 85 lira. Uçak meyvesi diyorlar buna ödenen rakam
yaklaşık 1.2 milyar euro. Türkiye bu konuda daha iyi sonuçlar alabilir. Çünkü
dünyada üretimin olmadığı dönemde Türkiye'de üretim olabilecek" diye
konuştu. DHA