Antalya’nın Manavgat ilçesinde, Manavgat Belediyesi’nin öncülüğünde düzenlenen ilk “Zeytin ve Zeytinyağı Festivali” başladı. 1-3 Kasım tarihleri arasında gerçekleşen festival, Antalya Büyükşehir Belediyesi, Akdeniz Üniversitesi Manavgat Meslek Yüksekokulu, MATSO ve Manavgat Ziraat Odası’nın katkılarıyla organize edildi. Açılış töreninde Manavgat Belediye Başkanı Dr. Niyazi Nefi Kara, barış ve sevgi dolu bir konuşma yaptı.

"Zeytin Barışın Simgesidir"

Festivalin açılış konuşmasında, Manavgat Belediye Başkanı Dr. Niyazi Nefi Kara, “Atatürk’ün ‘Zorunlu olmadıkça savaş cinayettir’ sözünü hatırlatarak, zeytinin barış ve hoşgörüyü temsil ettiğini vurguladı. Başkan Kara, “Manavgat’ta başlattığımız bu barış rüzgarının ülkemize ve dünyaya yayılması en büyük temennimizdir. Anadolu, barış ve sevginin doğduğu topraklardır,” dedi.

Antalya’da Fırtına Ağaçları Devirdi Antalya’da Fırtına Ağaçları Devirdi

Manavgat’ın Zeytin Zenginliği: Sofralık ve Yağlık Çeşitler

Manavgat, coğrafi işarete sahip olan Tavşan Yüreği zeytini başta olmak üzere, Kalamata, Memecik, Ayvalık, Gemlik gibi toplam 11 farklı zeytin çeşidiyle öne çıkıyor. İlçeye özgü “Beylik zeytini” de iri taneleri ve dolgun yapısıyla sofralık zeytin ve zeytinyağı üretiminde tercih ediliyor. Manavgat Belediye Başkanı Kara, Beylik zeytini için coğrafi işaret almak üzere çalışmalara öncülük edeceklerini açıkladı.

Zeytin Üretiminde Manavgat’ın Katkısı

Manavgat’ta 50 bin dönüm zeytin üretim alanında 2 milyon zeytin ağacı bulunuyor. Yıllık ortalama 50 bin ton zeytin ve 9-10 bin ton zeytinyağı üretilen ilçede, üreticiler festival aracılığıyla daha geniş kitlelere ulaşmayı hedefliyor. Başkan Kara, “Kendi markamızı oluşturup pazarlamak, zeytin üreticilerinin hak ettiği değeri alması için çok önemli,” diyerek yerel üreticilerin desteklenmesi gerektiğini vurguladı.

Zeytinin Sağlığa Katkıları

Başkan Dr. Niyazi Nefi Kara, zeytinin sağlığa olan faydalarına değinerek, “Zeytin, kalpten beyne, saçtan tırnağa kadar sağlıklı bir üründür. Zeytinyağı, vücuda dost bir besindir ve barışın simgesidir. Antioksidan özelliğiyle, vücudun kendisiyle barışık olmasını sağlar,” dedi.

Festivalde Tadım 

Festival kapsamında, Saraçlı Mahallesi’nde “Zeytin Tadımı” etkinliği düzenlendi. Katılımcılar, geleneksel taş sıkma yöntemiyle üretilen soğuk sıkım zeytinyağlarını tatma fırsatı buldular. Aynı zamanda Manavgat Atatürk Kültür Merkezi’nde “Zeytin ve Zeytinyağında Kalite”, “Coğrafi İşaret, Markalaşma ve Pazarlama” ve “Gastronomide Zeytinyağının Yeri” konulu oturumlarla bir çalıştay gerçekleştirildi.

Ünlü İsimlerden Sektörel Değerlendirmeler

Festivalin ikinci gününde, gazeteci Meliha Okur’un moderatörlüğünde tarım yazarı Ali Ekber Yıldırım’ın konuşmacı olarak katılacağı bir forum düzenlenecek. Yıldırım, zeytincilik sektöründeki işgücü sorunları, tağşiş ve pazarlama zorlukları hakkında görüşlerini paylaşacak.

Kaynak: İHA