Öğretmenlere Ücretsiz Dijital Eğitim! Öğretmenlere Ücretsiz Dijital Eğitim!

Milli Eğitim Bakanlığı, liselerde devamsızlık sınırlarını güncelleyerek başarısız öğrenciler için “sözleşme” şartı getirdi. Yeni düzenlemeler öğretmen atamalarından diploma işlemlerine kadar birçok konuyu kapsıyor.

MEB’den Liseler İçin Yeni Düzenleme

Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği’nde yapılan değişiklikler Resmi Gazete’de yayımlandı. Merkezi sınav puanıyla öğrenci alan okullara atanan öğretmen ve yöneticiler, MEB tarafından belirlenen eğitimlere katılacak. Ayrıca, bu okullar yıllık izleme ve değerlendirmeye tabi tutulacak ve başarı kriterlerini karşılamayanlar merkezi sınavla öğrenci alımı kapsamından çıkarılacak.

Başarısız Öğrenciler İçin “Sözleşme” Şartı

Yeni yönetmelikte devamsızlık sınırları ve öğrenci başarısına yönelik önemli değişiklikler yapıldı. Buna göre;

Birinci derece yakını vefat eden öğrenciler için özürsüz devamsızlık süresi 10 günü aşmamak kaydıyla toplam devamsızlık süresi 40 gün olacak.  Sürekli hastalığı olan veya koruma altındaki öğrenciler için özürsüz devamsızlık süresi 10 günü aşmamak şartıyla toplam 60 gün olacak.  Özel eğitim ihtiyacı olan öğrenciler için özürsüz devamsızlık süresi 20 günü aşmamak şartıyla toplam 70 gün olarak uygulanacak.

Belirlenen devamsızlık sınırlarını aşan öğrenciler, derslere ve işletmelerdeki mesleki eğitime devam edemeyecek ve sınavlara giremeyecek. Ancak öğrenim hakkı devam eden öğrenciler, bir sonraki yıl bir işletme ile sözleşme imzalayarak eğitimlerine devam edebilecek.

Spor ve Güzel Sanatlar Liselerinde Tema Değişikliği

Spor ve güzel sanatlar liselerinde tema değişikliği yapmak isteyen öğrenciler, ancak boş kontenjan bulunması durumunda Eylül-Ekim aylarının son haftasında gerçekleştirilecek yetenek sınavlarına girerek temalar arası geçiş yapabilecek. Belirtilen tarihler dışında tema değişikliği mümkün olmayacak.

Beden Eğitimi Dersinden Muafiyet İçin Rapor Şartı

Beden eğitimi dersine sağlık nedenleri veya özel eğitim ihtiyaçları nedeniyle katılamayan öğrenciler, doktor raporu almak zorunda olacak. Raporda, öğrencinin hangi etkinliklere katılamayacağının açıkça belirtilmesi gerekecek.

Muratpaşa'da Matbaa Yangını! Stajyer Liseliler Büyük Korku Yaşadı Muratpaşa'da Matbaa Yangını! Stajyer Liseliler Büyük Korku Yaşadı

Türk Dili ve Yabancı Dil Derslerinde Yeni Sınav Sistemi

Türk dili ve edebiyatı ile yabancı dil derslerinden yapılacak sorumluluk sınavları artık yazılı ve uygulamalı olmak üzere iki aşamada gerçekleştirilecek.

12. Sınıf Öğrencileri İçin Sınıf Tekrarı Düzenlemesi

Mezun olamayan 12. sınıf öğrencileri, başarısız oldukları derslerden sınıf tekrarına kalacak. Sınıf tekrar hakkı bulunanlar, başarısız olunan ders sayısına bakılmaksızın sınıf tekrarı yapacak.

Eğer sınıf tekrar etmek istemeyen öğrenciler; Daha önce sınıf tekrarı yapmışsa bir yıl,  Sınıf tekrar etmemişse iki yıl daha sorumluluk sınavlarına girebilecek.

Ustalık sınavında başarısız olan öğrenciler, beceri sınavı esaslarına göre sorumluluk sınavlarına alınacak. Yine de başarısız olan öğrencilerin okulla ilişiği kesilecek ve kayıtları Açık Öğretim Lisesi, Mesleki Açık Öğretim Lisesi veya Açık Öğretim İmam Hatip Lisesi’ne aktarılacak.

Diploma Yerine Öğrenim Durum Belgesi

Diplomasını kaybeden veya kullanılamayacak derecede yıpratan öğrenciler için artık yeni diploma düzenlenmeyecek. Bunun yerine öğrenim durum belgesi verilecek.

Yabancı Uyruklu Öğrenciler İçin Denklik Şartları

Yabancı uyruklu öğrenciler, Ekim ayının sonuna kadar kayıt yaptırarak aynı okulda ders yılı boyunca öğrenim görmeleri halinde Türkiye’de diploma almaya hak kazanacak.

Kaynak: Haber Merkezi