Antalya Haberleri
Akdeniz Gerçek Ekonomi Kurşunlu'ya Çilek Hasadı İle Bahar Geldi

Kurşunlu'ya Çilek Hasadı İle Bahar Geldi

Bursa'nın İnegöl ilçesinde yetiştirilen Kurşunlu çileği, Türkiye'nin dört bir yanına dağıtılıyor. Ancak üreticiler, artan maliyetler ve düşen fiyatlarla mücadele ediyorlar. İhracat hedefleri olan bölgede, soğutma sistemlerinin eksikliği önemli bir engel olarak öne çıkıyor.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Kurşunlu'ya Çilek Hasadı İle Bahar Geldi
KAYNAK: İHA

Bursa'nın İnegöl ilçesinde yetiştirilen ve 'kırmızı elmas' olarak da bilinen Kurşunlu çileğinin hasadı başladı. Her yıl 7 kez toplanan yediveren cinsi çilek, aralık ayına kadar hasat edilecek. Tahminlere göre, 13 bin dekarlık alanda yetiştirilen çilekten 35 bin ton rekolte elde edilmesi bekleniyor. Bu meyve tarlada 35-40 lira arasında alıcı buluyor.

A W202398 01

Köy Ekonomisine Can Veren Çilek Üretimi

Mahallenin tek geçim kaynağı olan çilek, İnegöl'den Türkiye'nin dört bir yanına gönderiliyor. Günlük 700 liraya çalışan kadın işçiler tarafından toplanan çilek, tarlada ise 35-40 lira arasında alıcı buluyor. Mayıs ayının başında başlayan ve 7 kez hasat edilen çileğin son hasadı aralık ayında yapılacak.

A W202398 02

Çilek Üretiminin Lokasyonu: Kurşunlu Mahallesi

Çilek tarlalarında incelemede bulunan İnegöl Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, "Kurşunlu Mahallesi'nde çilek hasadı başladı. Eymir, Çitli, Hasanpaşa, Kınık, Özlüce gibi yakın köylerde de çilek üretimi yapılıyor, ancak bu üretimin yüzde 70'i Kurşunlu Mahallesi'nde gerçekleşiyor. Bu nedenle, burası çilek üretiminin merkezi konumunda" dedi.

A W202398 03

Üreticilerin Sorunları ve Beklentileri

Çilek üreticileri, mevcut koşullardan memnun değiller. Çelik, "Çilek hasadı mayıs ayında başlar, kasım ayı sonuna kadar devam eder. Fiyatlar ilk çıktığında 40-50 TL civarında olurken, bollaştığında 25 TL civarlarına düşer. Geçen yıl da aynı durumdaydı. Çiftçilerimiz asıl kazancı ağustos ayından sonra elde ediyor. Bugünkü şartlarda çiftçilerimiz memnun değil. Geçen yıl ile aynı fiyatlarla ürün satıyoruz, ancak mazot, ilaç ve işçi maliyetleri arttı. İşçi ücretleri 750 TL'nin altına düşmüyor. Bu, çiftçilerimizin belini bükmeye başladı" şeklinde konuştu.

A W202398 07

Bölgesel Üretim ve İhracat

İnegöl'de yaklaşık 13 bin dekar alanda çilek üretimi yapıldığını belirten Çelik, bunun 11 bin dekarlık kısmının Kurşunlu Mahallesi'nde gerçekleştiğini ifade etti. Bölgede toplamda 35-40 bin ton çilek üretildiği ve yaklaşık olarak 1 milyar 100 milyon TL gelir elde edildiği belirtildi. Kurşunlu Mahallesi'nde 500 çiftçinin bu işle uğraştığı, çevre köylerle birlikte toplamda 800 çiftçinin çilek üretimi yaptığı bilgisi verildi.

A W202398 04

Hedefler ve Engeller

İnegöl Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, Avrupa, Rusya ve Gürcistan'a çilek ihracatı yapıldığını belirtirken, daha fazla ülkeye ihracat yapma hedeflerinin olduğunu söyledi. Ancak soğutma sistemlerindeki eksikliklerin önemli bir sorun olduğunu vurguladı. Tıra yüklemeden önce çileklerin soğutulması gerektiğini belirten Çelik, bu konuda bölgenin ihtiyacının karşılanamadığını ifade etti.

A W202398 06A W202398 05

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
ABD Başkanı Joe Biden: "Hamas rehineleri serbest bıraksa yarın ateşkes olurdu"

ABD Başkanı Joe Biden: "Hamas rehineleri serbest bıraksa yarın ateşkes olurdu"