Kurban Bayramı öncesinde kurbanlık satış yerlerinde yoğunluk artıyor. İstanbul Emniyet Müdürlüğü Toplum Destekli Polislik Şube Müdürlüğü ekipleri, Sultangazi'deki hayvan satış pazarında kurbanlık hayvan satıcılarına yönelik bilgilendirme yaptı.
Polis ekipleri, sahte paranın tespit edilmesi ve tırnakçılık, yankesicilik gibi dolandırıcılık yöntemlerine karşı alınması gereken önlemleri anlattı. Türk Lirasının sahte olup olmadığını anlamak için uygulanabilecek basit yöntemler hakkında detaylı bilgi verildi. Satıcılardan bazıları bu yöntemlere daha önce aşina olduklarını belirtirken, bazıları ise yeni öğrendikleri bu bilgilerin kendilerine çok faydalı olacağını ifade etti.
Satıcılar Şikayetçi
Bilgilendirme esnasında bir satıcı, IBAN üzerinden para göndermeme konusundaki sıkıntılarını dile getirdi. Kurbanlık hayvan tüccarı, 'Devletimiz ne diyor? 'Parayı IBAN’a atmayacaksın, üretici zarar görsün' diyor. 100 bin liradan 18 bin lira kesiyorlar. Sahte para versinler, nakit versinler, üretici zarar etsin' şeklinde konuştu.
Şehir dışından 63 hayvan getirip sadece 13 tanesini sattığını söyleyen bir başka satıcı ise, 'Yarısını satan da var, biz yeni geldik. Hayvan fiyatları 100 bin liradan 250 bin liraya kadar çıkıyor' dedi.
'Alana da Satana da Sıkıntı'
Kurbanlık satıcısı Hüseyin Kükner, ortalama fiyatların yüksekliği nedeniyle alıcıların ve satıcıların zorluk yaşadığını belirtti. Kükner, '43 hayvandan sadece 10 tanesini sattık. Hayvanın kilosuna göre fiyatlar 150-160 bin lira civarında değişiyor. Alımlar, önceki yıllara kıyasla aynı gibi görünse de, bütçeler yetersiz kalıyor. Alana da satana da sıkıntı. Müşteriler almakta zorlanıyor. 750 kilo civarında bir hayvanı 7 kişi alacakken, 1 kişi vazgeçtiğinde büyük sorunlar yaşanıyor. Önceki senelerde 2-3 kişi bir araya gelip bir hayvan alabilirken, şimdi aynı hayvanı 2-3 kişi bile alamıyor' diye konuştu.