Denizli'nin Baklan ilçesine bağlı Boğaziçi Mahallesi'nde, Çalkebir Kültür Derneği'nin girişimleriyle tarihi bir keşif yapıldı. Boğaziçi Camii'nde yer alan musalla taşının üzerindeki yazılar incelendikten sonra, taşın alt kısmında bulunan satırlarda önemli bilgiler ortaya çıkarıldı. Pamukkale Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Eski Çağ ve Tarihi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yusuf Kılıç tarafından yapılan tercümeler sonucunda, bu bölgenin eski bir kilise olduğu ve tarihinin 5 bin yıl öncesine dayandığı belirlendi.

Musalla Tasinda 5 Bin Yillik Sir 9

Köyün Derin Tarihi

Çalkebir Kültür Derneği Başkanı Ahmet Akbay, köylerinin tarihinin çok eskiye dayandığını belirterek, 'Bizim köyümüzün tarihi geçmişi çok eski. Camimizde Selçuklu Dönemi mimarisi var. Musalla taşının üzerindeki yazıları fark ettikten sonra araştırmaya başladık ve Pamukkale Üniversitesi'nden Prof. Dr. Yusuf Kılıç hocamızın yardımlarıyla bu taştaki yazıların anlamını çözdük. Köyün tarihi 5 bin yıldan daha önceki dönemlere dayanıyor. Köyde Tunç Çağı'na ait bir höyük bulunuyor ve burada arkeolojik çalışmalar yapılmasını istiyoruz' dedi.

Musalla Taşı ve Altındaki Yazılar

Prof. Dr. Yusuf Kılıç, musalla taşının alt kısmında 2 satır Grekçe yazı bulunduğunu belirtti. Yazıların tercümesi sonucunda, bu taşın bir kilise alanına ait olduğu ortaya çıktı. Kılıç, 'Musalla taşının üst tarafının düz olduğu için Musalla Taşı olarak kullanılmış. Alt tarafında ise 2 satır Grekçe yazı var. Yazıları tercüme ettiğimizde, 'Bu bina Kaeto halkı tarafından inşa edilmiştir' şeklinde bir ifade bulduk. Ayrıca 3 şahıs ismi geçiyor. Bunlardan biri Eski Anadolu Kahramanlarından Sarpedon, diğeri tam belirlenemeyen bir isim ve üçüncü isim ise İskenderiyeli Psikopos Athanasios' dedi.

Kütahyalı Abdurrahman Yıldız İngiltere’de Türkiye’yi Tanıtacak Kütahyalı Abdurrahman Yıldız İngiltere’de Türkiye’yi Tanıtacak

Musalla Tasinda 5 Bin Yillik Sir 7

Hristiyanlık ve Kilise Yapısı

Prof. Dr. Yusuf Kılıç, bu yapı taşının Hristiyanlık dönemine ait olduğunu ve bölgede bir Hristiyan toplumun yaşadığını belirtti. 'Bu taşın altında bulunan yazılar, buranın eski bir kilise yapısı olduğunu ve zamanla Türkler bölgeye geldiklerinde kendi inançlarına göre burayı tapınak olarak kullandıklarını gösteriyor. Bu keşif, bölgenin Hristiyanlık dönemine ait önemli bir merkez olduğunu kanıtlıyor' ifadelerini kullandı.

Denizli Hierapolis Ziyaretçi Sayısında Zirvede Denizli Hierapolis Ziyaretçi Sayısında Zirvede

Köyün Kültürel Geleceği

Çalkebir Kültür Derneği Başkanı Ahmet Akbay, köylerini bir kültür köyü yapmak istediklerini ve köylerindeki daha keşfedilmemiş tarihi yapıların olduğunu düşündüklerini belirtti. 'Köyümüzdeki tarihi yapıların araştırılıp gün yüzüne çıkarılmasını istiyoruz. Köyümüzün tarihinin çok eski olduğunu biliyoruz ve bu tarihi yapılarla ilgili daha fazla bilgiye ulaşmak istiyoruz'dedi.

Kaynak: İHA