Gaziantep'in zengin tarihine ışık tutan ve türkülerde anılan hamamlar, Gaziantep Hamam Müzesi'nde yaşatılıyor ve ziyaretçilerin büyük ilgisini çekiyor. Şehrin kültüründe önemli bir yer tutan Gaziantep hamam kültürü, tarihi eserler aracılığıyla müzede gelecek nesillere aktarılıyor. Müzede, hamam kültürünü yansıtan 509 eser sergilenerek ziyaretçilere benzersiz bir deneyim sunuluyor.
"Hamam Kültürünü Burada Canlı Tutuyoruz"
Gaziantep'in tarihine ışık tutan Hamam Müzesi hakkında bilgi veren görevli Tuncay Çevik, "Lala Mustafa Paşa tarafından 1577 yılında yaptırılan Paşa Hamamı içerisinde bulunan müzemiz, 2015 yılından beri aktif olarak ziyaretçilere açıktır. Büyükşehir Belediyesi tarafından 2015 yılında restore edilerek müzeye dönüştürüldü. 18. ve 19. yüzyıllara ait kullanılmış eserlerin sergilendiği müzemiz üç bölümden oluşmaktadır. Ziyaretçiler, soğuk, sıcak ve ılık olmak üzere üç farklı bölümde hamam kültürünü keşfedebilirler. İlk bölümde, balmumu heykellerle donatılmış ziyaretçileri karşılayan müze, daha sonra döneme ait peştemallar, hamam tasları, takunyalar ve ahşap, metal gibi malzemeleri sergilemektedir. Ilık bölüme geçildiğinde, damat hamamı ve o döneme ait şölenlerde kullanılan ürünler sergilenmektedir. Ilık bölüm, vücudu sıcağa hazırlama amacıyla kullanılmaktadır. Aşırı sıcaklara dayanamayan ve sağlık sorunu olanlar için ise özel bölümler bulunmaktadır. Son olarak, göbek taşı ve odaların bulunduğu bölümde, tek kişilik yıkanma hücreleri ve külhan bulunmaktadır. Günümüzde müze olarak hizmet veren mekan, geçmişimizi ve kültürümüzü canlı tutmaktadır" dedi.
"Geçmişimizi Doğrudan Görmek Bizi Mutlu Ediyor"
Hamam müzesini ziyaret etmek için İslahiye ilçesinden gelen Esra Kurt, "Geçmişimize doğrudan tanıklık etmek bizi mutlu ediyor. Temizlik, imandan gelir düşüncesi burada güzel bir şekilde yansıtılmış. Hamam Müzesi'nin inşa edilmesi ve tanıtılması büyük önem taşıyor. Deprem bölgesinde, acıyı tarif edilemeyecek bir noktada, memleketimizi keşfetmek bizi mutlu ediyor" şeklinde konuştu.
"Tarihimizi Harika Bir Şekilde Yansıtıyorlar"
Müzeyi ziyaret eden bir diğer konuk olan depremzede öğrenci Fatma İkra Erbulut, "Tarihimizi harika bir şekilde yansıtıyorlar. Emeklerine sağlık, gerçekten harika olmuş. Hamamın ne olduğunu bilmeyenler buraya gelerek öğrenebilirler" dedi.