Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
26°
Akdeniz Gerçek Kültür Sanat 1375 Yıllık Bir Miras: Kocaköy Ulu Cami

1375 Yıllık Bir Miras: Kocaköy Ulu Cami

Diyarbakır'ın Kocaköy ilçesindeki Kocaköy Ulu Cami, yaklaşık 1375 yıldır ayakta kalarak varlığı devam ediyor.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
1375 Yıllık Bir Miras: Kocaköy Ulu Cami
KAYNAK: İHA

Diyarbakır'ın Kocaköy ilçesinde yer alan Kocaköy Ulu Cami, yaklaşık 1375 yıllık geçmişiyle İslam tarihinin en eski yapılarından biri olarak varlığını sürdürüyor. Bu tarihi cami, asırlardır ayakta kalarak hem ibadet merkezi olarak hizmet vermeye devam ediyor hem de bölge halkı için önemli bir kültürel miras olarak kabul ediliyor. Mahalledeki çocuklar ise bu tarihi camide Kur'an-ı Kerim eğitimi alarak dini bilgilerini pekiştiriyor.

Aw265382 09 (1)

Tarihi Kaynaklara Dayanan Yaş Tespiti

Kocaköy Ulu Cami'nin tarihi hakkında konuşan 62 yaşındaki antropolog Naci Akdemir, caminin en kötümser hesapla bile 1375 yaşında olduğunu belirtti. Akdemir, Hicri ikinci asır tarihçilerinden Muhammed El-Vakidi'nin 'Fütuhu'ş-Şâm' adlı eserine referansla, bölgenin fetih tarihinin 639 yılı Haziran ayı başlarına denk geldiğini ifade etti. Akdemir, 'Bu cami, Efendimiz Hazretlerinin vefatının yedinci yıldönümüne rastlayan bir tarihte, fethedilen bu beldede inşa edilmiş olmalı' dedi.

A W265382 04

Tarih Boyunca Süregelen Onarımlar

Kocaköy Ulu Cami, 1355 yılında bir restorasyondan geçirilmiş ve bu restorasyonla birlikte camiye 'Kur'an İlimleri Hücresi' veya 'Kur'an İlimleri Medresesi' eklenmiştir. Ancak bu medrese günümüzde mevcut değildir. Akdemir, caminin zaman içerisinde gerek depremlerden gerekse artan nüfusun ihtiyaçlarından dolayı çeşitli eklemeler ve onarımlar gördüğünü belirtti. 1975 depreminde önemli değişiklikler yapıldığını ve son 10 yıl içinde büyük bir onarımın gerçekleştirildiğini, ancak bu süreçte bazı bölümlerin ortadan kaldırıldığını ifade etti.

A W265382 11

İbadet Edenlerin Gözünden Kocaköy Ulu Cami

Elazığ'dan gelen ve camide namaz kılma fırsatı bulan Musa Aydın, 'İlk kez geldim, çok hoşuma gitti. Bayağı beğendim, tarihi ve burada namaz kılmak nasip oldu' ifadelerini kullandı. Cami, sadece bölge halkı için değil, farklı şehirlerden gelen ziyaretçiler için de büyük bir manevi değere sahip.

A W265382 01

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Manisa'da Vahşet: 3 Yavru Kediyi Fırça Sapı İle İşkenceyle Öldürdü

Manisa'da Vahşet: 3 Yavru Kediyi Fırça Sapı İle İşkenceyle Öldürdü