Büyükşehir Belediyesi, ‘Ücretsiz şezlong, şemsiye ve internet’ sloganıyla açtığı dünyaca ünlü mavi bayrak ödüllü Konyaaltı Plajı’nda hizmetlerin yetersizliği düzensizlik yaratıp, şikayetler artınca, plajı kullanma talimatları hazırlayıp, sahilin çeşitli bölümlerine astı.
Sahilin Kullanım Talimatı’nda, "Plajda piknik yapmak yasaktır. Plajda mangal ve yanıcı alet kullanmak yemek pişirmek yasak, denize mayo harici kıyafetlerle (iç çamaşırı vb) girmek yasaktır. Çöpler plajlar yerine çöp kutularına atılmalıdır. Cankurtaran saat 9 ile 19 saatleri arasında bulunmaktadır” gibi ilginç maddeler yer alıyor. Ücretsiz olduğu için yatağını, tüpünü, mangalını kapanın geldiği Konyaaltı sahiline yerleştirilen cankurtaran kulelerinin boş olması da dikkati çekiyor. Sahildeki düzensizlik nedeniyle Antalyalılar ve tatilcilerin önemli bir bölümünün Beach Park’a yöneldiği de gözleniyor.
Dünyaca ünlü mavi bayrak ödüllü Konyaaltı sahili Büyükşehir Belediyesi tarafından, ‘Ücretsiz şezlong, şemsiye ve internet’ sloganlarıyla açıldığı günden bu yana hizmetlerindeki eksiklik ve düzensizliği ile eleştiri konusu oldu, olmaya da devam ediyor. ‘Ücretsiz plaj’ reklamı üzerine vatandaşların bir kısmı sofrasını kaptığı gibi plaj akın etti. Sahilin çeşitli yerlerine asılan kullanım şartlarında yasak olduğu belirtilmesine rağmen Ramazan ayı olmasını da fırsata dönüştürenler mangalını yakınca dünyaca ünlü sahil dumandan ve et kokusundan geçilmez oldu. Ücretsiz hizmet olarak sunulan şezlong ve şemsiyeler kapanın elinde kaldı. Birden çok şemsiye ve şezlong kapanlar sahilde kendilerine çadır oluşturdular, geceleri de yatakhaneye dönüştürdüler. . Sahilin işletmesini üstlenen Antalya Büyükşehir Belediyesi kuruluşlarından ANET’in hizmetlerde yetersiz kaldığı da orta çıktı. Şemsiyeleri kafeslerinden alan vatandaşlar yerine bırakmadığı gibi, kişi başına üç, dört şemsiye aldıkları gözleniyor. Kimi vatandaşların şemsiyelerden kendilerine çadır bile kurdukları, geceleri de şemsiye ve çadırlardan sahil yatakhanesi oluşturdukları da dikkati çekiyor. Yeterli sayıda görevli olmadığı için şemsiye şezlong dağılımı adil yapılamadığı ve sahil kısmında şemsiye şezlong hiç görünmez iken bir kısım sahilde, öbek öbek şemsiyeler bulunduğu gözlendi. Denetimi ve düzenlemesi gerektiği gibi yapılmayan şemsiyeler sahil dışına çıkarılarak bazı vatandaşlar tarafından banklarda otururken kullanılıyor.
5 YILDIZLI PLAJ KULLANMA TALİMATI
‘5 yıldızlı plaj’ şeklinde reklamı da yapılan sahilin belirli bölümlerine ‘Plaj Kullanım Talimatı’ yazan bazı levhalar yerleştirildi. Plaj kullanım talimatları arasında “Plajda piknik yapmak yasaktır. Plajda mangal ve yanıcı alet kullanmak yemek pişirmek yasak, denize mayo harici kıyafetlerle (iç çamaşırı vb) girmek yasaktır. Çöpler plajlar yerine çöp kutularına atılmalıdır. Cankurtaran saat 9 ile 19 saatleri arasında bulunmaktadır” gibi maddeler yer alıyor. Sahilin bazı bölümlerine konulan cankurtaran kulelerinin boş olması da dikkat çeken bir başka nokta.
ATSO BAŞKANI BUDAK UYARMIŞTI
Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Çetin Osman Budak, ATSO meclisinden Konyaaltı Sahili’nde bir disiplin getirilmesine değinmiş ve sahilde gördüklerini şöyle aktarmıştı: “Adam gelmiş kilimi sermiş, piknik tüpüyle yemek yapıyor, öbür tarafta biri mangal yapıyor, bir diğeri affedersiniz külotla denize giriyor. Burada dikkat edilmesi gereken şeyler var. Günde 100 bin kişinin kullandığı, 11 kilometrelik bir yer. Bunları söylemek zorundayız.” Belediye Budak’ın bu uyarısı üzerine dünyaca ünlü Konyaaaltı sahiline eleştiri konusu olan kullanma talimatları koyarak sorunları çözmeye çalışıyor. MÜHÜBE DEMİRBAŞ