Antalya İl Koordinasyon Kurulu (İKK) Genel Sekreteri ve İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Antalya Şube Başkanı Şaban Tat,“640 km'lik sahil şeridi ile Türkiye'nin en önemli turizm kenti olan Antalya' da, Anayasa’ya ve yasalara aykırı olarak birçok otel ve işletme kıyıyı özel mülkü gibi kullanmaktadır. Özel işletme ve otellerden kıyıda yaptıkları işgaller için ecrimisil adı altında para cezaları alınırken, hiçbir şekilde bu aykırılıkların kaldırılması sağlanmamaktadır. Bu nedenle, ecrimisil adı altında kesilen ceza ödemeleri işletme sahipleri tarafından kira bedeli gibi algılanmakta olup bu durumun sonucunda kıyı alanlarında kaçak yapılaşma terörü ortaya çıkmaktadır. Bilindiği üzere; Milli Emlak tarafından Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne protokol ile 2018 yılından itibaren devredilen Konyaaltı Sahilinde, öncelikle halk arasında 1. etap projesi olarak nitelendirilen Konyaaltı Sahilinin Boğaçayı’na kadar olan kısmında, projesine aykırı kullanımlarının yıldan yıla artarak ilerlemesi sonucunda, vatandaşlarımızın kıyıdan yararlanmasının önüne geçecek işgaller yaşanmaktadır” dedi.
“SAHİLİN ÜCRETSİZ KULLANIMI ENGELLENEMEZ”
Şaban Tat, “TMMOB Antalya İl Koordinasyon Kurulu olarak bahse konu izinsiz uygulamalar hakkında Antalya Büyükşehir Belediyesi ile yapmış olduğumuz görüşmeler, gerekse basın aracılığı ile sıkça yapmış olduğumuz çağrılar hakkında maalesef herhangi bir olumlu geri dönüş alamadığımız gibi son olarak da 2023 yılında Milli Emlak Müdürlüğü’ne protokol ile kiraya verilen yerlerin denetimlerinin yapılması, sonrasında işletmelerin projeye uygun hale getirtilmesi ve eğer gerekiyor ise protokolün iptal edilmesi talepli başvurumuza bugüne kadar herhangi bir geri dönüş sağlanmadığını kamuoyu ile paylaşmak istiyoruz. Bununla birlikte; Konyaaltı sahili 2. etap olarak adlandırılan Boğaçayı ve Liman arasındaki düzenlemelerin yaz dönemi öncesinde tamamlanmış olması nedeniyle, bu bölgede Konyaaltı Sahili 1. etapta yer alan işgallerin benzerinin yaşanmadan önüne etkin şekilde geçilmesi için ilgili kurumlar tarafından denetimin sürekli ve gerçekleştirilmesi önem arz etmektedir. Bu hususta ilgili tüm kurumları göreve çağırdığımızı belirtmek istiyoruz. Tüm yurttaşlarımız tarafından bilinmelidir ki; kıyılardan yararlanmada herkes eşittir ve özel işletme sahipleri tarafından, vatandaşlarımızın sahil bandını ücretsiz kullanması Anayasa ve kanunlara göre engellenemez” diye konuştu.
“DOĞRU ADRES KONYAALTI SAHİLİ OLACAK”
Açıklama sonrasında Akdeniz Gerçek muhabirinin, “Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ‘kıyılar halkındır’ projesi başlattı. Bakanlığın bu projesinde, ‘vatandaşın sahillere ulaşımında önüne çıkan engelleri kaldıracağız’ deniliyor. Bu proje hala yayılmamış sadece pilot bölgede denenen bir proje. Bu proje yayıldığında Konyaaltı’nda ne değişecek? Konyaaltı’nı hangi yönleri ile ilgilendirecek’ sorusunu cevaplayan Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası (HKMO) Antalya Şube Başkanı Serter Kocababa, “Kıyılar kamuya ait olmalı söylemi ile yola çıkıldığına göre en doğru adreslerden birisi Konyaaltı Sahili’dir. Konyaaltı Sahili, halka açık olan bir alan. Yarın bu proje eğer yayılırsa ve proje kapsamında işgallerin önüne geçilecek uygulamalar ve adımlar atılacaksa Konyaaltı Sahili doğru bir adres olarak görülüyor. Pilot bölgedeki sürecinde takibi ve uygulamaların ne denli olumlu olduğunu da gözleyeceğiz. Antalya’da da bu uygulama yapılacağında bizim de pilot bölge olarak önereceğimiz yerlerden biri Konyaaltı Sahili olacaktır” denildi.