Kış aylarında en sık karşılaşılan hastalıklar grip ve zatürre olup, bu hastalıklar özellikle risk grubundaki kişiler için ciddi sonuçlar doğurabiliyor. İç Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Düriye Sıla Karagöz Özen, 18 yaş üstü erişkinlerin, özellikle kronik hastalığı olan bireylerin grip ve zatürre aşılarını mutlaka yaptırmaları gerektiğini vurguluyor. Özen, bu aşıların hastalıklardan korunmada etkili olduğunu belirterek, “Erişkin aşılama oldukça önemli ve ihmal edilen bir konu. 18 yaş üstü herkesin her yıl grip aşısı olmasını Dünya Sağlık Örgütü de öneriyor" dedi.

Kimler grip aşısı olmalı?

Özen, özellikle risk grubundaki kişilerin grip aşısını ihmal etmemeleri gerektiğini belirterek, "Diyabet hastaları, koroner arter hastalığı olanlar, kalp yetersizliği yaşayanlar, astım ya da KOAH gibi kronik akciğer hastaları, nörolojik hastalıkları olan bireyler ve gebeler grip aşısını öncelikli olarak yaptırmalıdır. Grip aşısı canlı bir aşı olmadığından güvenlidir ve gebelere de uygulanabilir” ifadelerini kullandı.

Grip aşısı güvenli mi?

Grip aşısının canlı bir organizma içermediğini ve bu nedenle güvenli olduğunu belirten Doç. Dr. Özen, “Aşılar genellikle zayıflatılmış virüs ya da bakterilerden ya da bu organizmaların bir parçasından yapılır. Grip aşısı da bu mantıkla hazırlanmıştır ve canlı aşı olmadığından güvenli bir şekilde kullanılabilir. Grip aşısı, gribe yakalanmayı tamamen engellemez, ancak hastalığın hafif geçirilmesini ve hayati risklerin azalmasını sağlar” şeklinde konuştu.

Zatürre aşısı kimlere öneriliyor?

Grip aşısının yanı sıra zatürre aşısının da önemine değinen Doç. Dr. Özen, bu aşının mevsimsel olmadığını, yılın her döneminde yapılabildiğini ifade etti. “Zatürre, en sık kış mevsiminde görülen bir hastalık olmasına rağmen, zatürre aşısı her mevsimde yapılabiliyor. 65 yaş üstü tüm erişkinlere ve 65 yaşın altındaki kronik hastalığı olan bireylere zatürre aşısı öneriyoruz” dedi.

Bu Çorba Kış Aylarının Doğal Antibiyotiği Bu Çorba Kış Aylarının Doğal Antibiyotiği

Grip ve zatürre aşıları aynı anda yapılabilir mi?

Aşıların birbiriyle uyumlu olduğunu belirten Özen, “Grip ve zatürre aşısı aynı anda farklı kollardan uygulanabilir. Bunun yanı sıra hepatit-B aşısı da kronik hastalığı olmayan erişkinlere önerilirken, 50 yaş üstü erişkinlerin zona aşısı olması da önemli. Bu aşılama programları, kişilerin hastalıklara karşı daha güçlü bir bağışıklık geliştirmesine yardımcı oluyor” ifadelerini kullandı.

Erişkinler aşılanmayı ihmal etmemeli

Doç. Dr. Özen, erişkin aşılama konusunun önemine değinerek, "Özellikle kış aylarında aşılar, hastalıkların hafif atlatılmasında ve hayati tehlikenin en aza indirilmesinde kritik bir rol oynar. Grip ve zatürre aşıları, her yaş grubundan erişkinlerin mutlaka dikkate alması gereken aşılardır" diyerek sözlerini noktaladı.
 

Kaynak: İHA