Mersin'in Silifke ilçesinde ejder meyvesi (pitaya) hasadında aşırı sıcaklar nedeniyle gecikmeler yaşandı. İlk hasatta rekolte kaybı yaşanırken, ikinci hasat için çiçek açan ejder meyvelerine üreticiler büyük bir özveriyle bakıyor.
Tropikal Meyve Üretimi Artıyor
Türkiye'nin önemli tropikal meyve üretim merkezlerinden biri olan Mersin'de, son yıllarda ejder meyvesi üretimi artış göstermiştir. Ana vatanı Vietnam olan bu meyve, hem lezzeti hem de geniş kullanım alanları nedeniyle ilgi görmektedir. Silifke'de de ejder meyvesi üretimi yapılmaktadır.
3 Dönümde 15 Bin Tropikal Meyve
Yaklaşık 3 dönüm alanda 15 bin tropikal meyve toplayan üretici Feza Önal, ejder meyvesinin kaktüsgiller ailesinden olduğunu ve genellikle Vietnam, Orta ve Güney Amerika, Endonezya, Malezya gibi ülkelerde üretildiğini belirtti. Önal, meyve üretiminde gübreleme ve kimyasal mücadele yapmadıklarını, maliyetinin düşük, getirisinin yüksek olduğunu vurguladı.
Sıcakların Olumsuz Etkiledi
Aşırı sıcakların seranın içerisindeki sıcaklığı 53 dereceye çıkardığını belirten Önal, bu durumun tomurcukların dökülmesine neden olduğunu ifade etti. Ancak, üreticiler ikinci hasat için verimli bir süreç yakaladıklarını ve bereketli bir yıl beklediklerini söyledi. İhracatçıların daha fazla destek vermesini talep eden Önal, Avrupa, Rusya ve Orta Doğu'ya ihracat yapacaklarını ekledi.