Karakuş tatlısı, Adana’nın kendine has ve özgün bir tatlısıdır. Şerbetli tatlı hayranlarının çok seveceği bu tatlı, hamurun çok ince açılıp cevizli içle sarılması ve kızartılmasıyla yapılır. Şerbeti soğuk, hamuru sıcak olarak ikram edilen karakuş tatlısı, ziyaretçilerinize sunabileceğiniz zarif ve lezzetli bir tatlıdır. Peki, karakuş tatlısı nasıl yapılır? İşte karakuş tatlısı malzemeleri ve yapılışı.

Karakuş Tatlısı Malzemeleri Hamuru için:

3-4 su bardağı un 1/2 su bardağı su 1/2 su bardağı sıvı yağ 1 adet yumurta 4 yemek kaşığı yoğurt 1/2 çay kaşığı tuz Şerbeti için: 2 su bardağı su 2 su bardağı toz şeker 1/4 adet limon

İçi için: 1 su bardağı ceviz içi (ince kıyılmış) 1 çay kaşığı tarçın 5 yemek kaşığı toz şeker

Kızartmak için: 1/2 su bardağı sıvı yağ

Karakuş Tatlısı Yapılışı

Başlangıçta şerbeti yapın. Şeker ve suyu bir tencereye koyun ve sürekli karıştırarak şekeri çözün. Biraz limon suyu sıkın ve kaynatın. Kaynayınca ateşi kısın ve 10 dakika kadar kaynatın. Ocaktan alın ve soğumaya bırakın. Geniş bir kapta hamur için gerekli malzemeleri koyun. Yapışmayan bir hamur yoğurun. Hamurun üzerini kapatın ve 45 dakika dinlendirin. Dinlenen hamuru iki parçaya bölün. Hafif unlanmış tezgahın üzerine koyun. Sonra ikisini de çok ince şekilde açın. Açtığınız yufkayı oklavanın yardımıyla 4-5 parmak genişliğinde katlayın. Katlar akordeon gibi olacak. Yarısına kadar katlayınca, yaklaşık 3 cm aralıklarla ceviz koyun. Kalan yufkayı da cevizlerin üzerine aynı şekilde katlayın. Cevizlerin aralarında kalan boşlukları iki parmağınızla bastırın. Bastırdığınız yerleri bıçakla kesin. Diğer parçaya da aynı işlemi yapın. Kızgın yağda orta ateşte kızartın. Kızarttığınız tatlıları soğuk şerbetin içine atın. Sonra bir tabağa koyun. Kalan şerbeti tatlıların üzerine gezdirin. Şerbeti çektikten sonra servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun.

Karakuş Tatlısı Yaparken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Soğuk şerbet-sıcak tatlı kuralı şerbetli tatlıların çoğunda olduğu gibi bu tatlıda da önemlidir. Bu yüzden ilk olarak şerbetini yapıp soğumaya bırakmalısınız. Hamuru açarken nişasta kullanabilirsiniz. Bu şekilde hamur daha rahat açılır ve kızartırken yağ çekmez. Ceviz yerine fıstık veya antep fıstığı da kullanabilirsiniz. Ayrıca içine kuru üzüm, kuru kayısı veya kuru incir de ilave edebilirsiniz. Karakuş tatlısı, Adana’nın yanında Tarsus, Mersin ve Hatay gibi illerde de yapılmaktadır. Bazı yörelerde kravat tatlısı veya misafir tatlısı olarak da anılmaktadır.

Karakuş Tatlısı Besin Değerleri

1 porsiyon (ortalama 50 gram) karakuş tatlısı yaklaşık 249 kalori, 10 gram yağ, 36 gram karbonhidrat ve 4 gram protein içermektedir.

Nihat Saraç

Kaynak: Haber merkezi