50 yaşın üzerindekiler dikkat! Varis nedir? Nasıl oluşur? Belirtileri nelerdir? 50 yaşın üzerindekiler dikkat! Varis nedir? Nasıl oluşur? Belirtileri nelerdir?

Hematolojik kanserler, kan yapıcı ana hücrelerin kötü huylu hastalıklarıdır ve birçok alt tipe ayrılabilirler. Hematolojik kanserler, lenfoid ve miyeloid olarak iki alt gruba ayrılır. Bu kanserler çeşitli yaş gruplarında görülebilir, bazıları çocuklarda ve genç erişkinlerde daha sıkken bazıları ise ileri yaşlarda daha yaygın olarak görülür.

Hematolojik kanserlerin klinik belirtileri ve yakınmaları çeşitli olabilir. Bazıları sinsi seyrederken bazıları agresif seyir gösterebilir. Bu kanserler, kemik iliği ve lenf bezleri başta olmak üzere birçok doku ve organa yayılabilir. Bu nedenle belirtiler de çok farklıdır, ancak tipik olarak anormal kanamalar, anemiye bağlı halsizlik, bitkinlik, kilo kaybı, enfeksiyonlar, gece terlemesi, kemik ağrıları gibi durumlar görülebilir.

Hematolojik kanserlerin tanısı, kan incelemeleri, biyopsi, akım sitometri ve genetik testler gibi ileri tetkiklerle konulur. Tedavi stratejileri, kanserin türü ve evresine bağlı olarak değişiklik gösterir. Bazı kanserler sadece izlem gerektirirken, bazıları hızlı ve enerjik tedavi gerektirir.

Kök hücre nakli, tedaviye dirençli veya yüksek nüks riski taşıyan hastalarda hayat kurtarıcı olabilir. Hem otolog kök hücre nakli (kişinin kendi kök hücreleri kullanılır) hem de allogeneik kök hücre nakli (donörden alınan kök hücreler kullanılır) yöntemleri kullanılır. Bu nakil, hematolojik kanserlerin tedavisinde önemli bir seçenektir.

Prof. Dr. İlhami Kiki, bu alandaki gelişmelerin hastalara daha iyi tedavi seçenekleri sunmasına katkı sağladığını ve kök hücre naklinin pek çok hastalıkta başarı sağlayabileceğini belirtmiştir. Hematolojik kanserlerin tanısı ve tedavisi, uzman hekimlerin gözetiminde yapılmalıdır.