Sokak hayvanlarının katledilmesinin önünü açan teklif Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu’nda kabul edildi. Kanlı yasa ile ilgili Akdeniz Gerçek’e değerlendirmelerde bulunan Antalya Veteriner Hekimler Odası (VHO) Başkanı Murat Karabayoğlu, “Hayvanların sağlığı için, daha iyi yaşamaları, operasyon ve bakım maliyetleri için harcanması gereken bu bütçe hayvanları uyutmak için kullanılacak” dedi.
AKP’nin hazırladığı kanlı yasaya tepkiler her geçen gün artarken geçtiğimiz gün TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu toplantısında ötenazi uygulaması resmen kabul edildi. Kanlı yasaya tepkiler artarken Akdeniz Gerçek’e son durumu değerlendiren Antalya Veteriner Hekimler Odası Başkanı Murat Karabayoğlu, “Artık komisyondan geçti ve kabul edildi. Halkın ve bütün bilim dünyasının tepkisine karşı bütün maddeler geçti. Bizde ne olacağı konusunda çok endişeliyiz. Artık eski düzen ortadan kalkacak. Topla, kısırlaştır, aşıla ve geri bırak sistemi bakımevlerinden alınacak. İtiraz ettiğimiz mulak ifadeler olan, ‘insan ve hayvan hayatı için tehlike teşkil eden, tedavi edilmeyen hastalık’ maddeleri getirildi. Bunlar tamamen muğlak ve kesin olmayan cümleler. Hayvanda tehlike varsa ötenazi yapılabilecek. Kabul edilebilir bir durum değil” dedi.
GÖNÜLLÜYE DE İHTİYAÇ YOK
Başkan Murat Karabayoğlu, “Yerel yönetimlerin görevleri daha net belirlendi. Görevini yapmayan ve bu konuda gerekli maddi desteği ayırmayan belediyelerde hapis cezası verileceği geçirildi. Hayvanların sağlığı için, daha iyi yaşamaları, operasyon ve bakım maliyetleri için harcanması gereken bu bütçe hayvanları uyutmak için kullanılacak. Belediyeler artık bu paraları ayırmak zorundalar. Bu bütçe hayvanları uyutmak için kullanılacak. Sokakta hiç hayvan olmaması amaçlandığı için, hayvan gönüllülerine de gerek kalmadı. Artık hayvan gönüllüsü olmayacak. Bu tabir de kaldırılıyor” ifadelerini kullandı.
KEDİLER MUAF MI?
Teklifte kedilerin muaf tutulduğu iddiasına cevap veren Başkan Karabayoğlu, “Kedilerin muaf tutulduğu gibi bir durum yok. Sokak hayvanı sahipli olan, mikroçipli kaydı olan, kimliği olan hayvanlar dışındaki tüm hayvanlar sokak hayvanı olarak tanımlanıyor. Kaydı olmayan bütün hayvanlar sokak hayvanı olarak sayılıyor” diyerek iddiayı yalanladı. Başkan Karabayoğlu, “Hayvanını terk edenlere, kimlikli hayvanları sokağa bırakanlara cezalar artmış bunlar yasanın olumlu tarafları. Ötenazi konusunda hiç taviz verilmemiş. Bu durum sokakları çok kötü şekilde etkileyecek” dedi.