Eritrositler, yani kırmızı kan hücreleri, vücudun gaz değişiminde hayati bir rol oynuyor. Uzman Doktor Önder Özüm Polat, eritrositlerin oksijeni akciğerlerden dokulara taşıdığını ve dokulardan karbondioksiti dışarı atılmak üzere akciğere geri getirdiğini belirtti.

Çocuklarda Boyun Şişliklerine Dikkat! Çocuklarda Boyun Şişliklerine Dikkat!

Eritrosit nedir?

Eritrositler, çekirdeksiz hücreler olup, sitoplazmalarının büyük bir kısmı oksijen taşıyan hemoglobin adı verilen demir içerikli bir molekülden oluşuyor.

Eritrosit düşüklüğü nedir? Eritrosit yüksekliği ne demek?

Eritrositlerin sayısındaki düşüklük anemiye neden olurken, yüksekliği ise eritrositoz veya polistemi olarak adlandırılıyor. Hemoglobinin normal sınırın üzerinde bulunması eritrositoz olarak tanımlanırken, kırmızı küre kütlesindeki mutlak artış ise polisitemi olarak biliniyor.

Polistemi nedir? neden olur?

Uzman Doktor Polat’a göre, polistemi, hipoksemi oluşturan hastalıklarda ikincil (sekonder) olarak gelişebiliyor. Bunun yanı sıra, kanser veya böbrek hastalıklarına bağlı yüksek eritropoetin salgılanmasıyla veya polistemi vera adı verilen bir neoplastik hastalık nedeniyle ortaya çıkabiliyor. Polistemi vera, kanın yoğunlaşmasına neden olan bir myeloproliferatif hastalık olarak tanımlanıyor. Önder Özüm Polat, "Polistemi, hipoksemi oluşturan başka hastalıklarda ikincil (sekonder) olarak gelişebileceği gibi (sekonder polistemi) kanser veya renal hastalığa bağlı yüksek miktarlarda eritropoetin salgılanmasıyla veya tamamen otonom neoplastik bir hastalık (polistemi vera) olarak ortaya çıkabilir. Polistemi vera diğer adıyla polistemi, (rubra vera) krantik myeloproliferatif hastalıklar grubundan bir bozukluktur" dedi.

Polistemi Belirtileri nelerdir?

Polistemi nedenlerine dikkat çeken Uzman Doktor Polat, şunları söyledi: “Polistemi, hipoksemi oluşturan başka hastalıklarda ikincil (sekonder) olarak gelişebileceği gibi (sekonder polistemi) kanser veya renal hastalığa bağlı yüksek miktarlarda eritropoetin salgılanmasıyla veya tamamen otonom neoplastik bir hastalık (polistemi vera) olarak ortaya çıkabilir. Polistemi vera diğer adıyla polistemi, (rubra vera) krantik myeloproliferatif hastalıklar grubundan bir bozukluktur. Baş ağrısı, baş dönmesi, kulak çınlaması, görme bozuklukları, eklemlerde karıncalanma ve uyuşma olabilir. Gastroentestrol kanamalar, burun, diş eti kanaması, kardiovasküler semptomlar (angina pektoris, kalp yetersizliği) en sık görülen semptom kaşıntıdır”


Anemi nedir? Eritrosit Düşüklüğünün Sebepleri ve Belirtileri neler?

Eritrosit düşüklüğü, yani anemi, kandaki hemoglobin ve hematokrit seviyelerinin normal referans aralığının altına düşmesiyle ortaya çıkıyor. Erişkin erkeklerde hemoglobin seviyesinin 14 gram, erişkin kadınlarda ise 12 gramın altına düşmesi anemi olarak tanımlanıyor. Uzman Doktor Polat, "Hemoglobin değerinin erişkin erkekte 14 gram, erişkin kadında 12 gramın altında olması anemi olarak tanımlanır. Aneminin varlığının gösterilmesinin ardından mutlaka nedeninin aydınlatılması gereklidir." diye konuştu.

Eritrosit Düşüklüğüne Neden Olan Hastalıklar nelerdir?

Eritrosit düşüklüğünün nedenlerini paylaşan Polat, şunları söyledi: “Demir eksikliği anemisi, talesemi, kronik hastalık anemisi, sideroblostik anemi, ranel hastalık anemisi, hipatiroidizm, B12 ve polik asit eksikliği (megalablastik anemi), karaciğer hastası bazı ilaçlar, kanser, HIV, kanama sebebiyle eritrosit düşer.”

Eritrosit Düşüklüğünün Belirtileri neler?

Eritrosit Düşüklüğü - anemi, genellikle sinsi belirtilerle kendini gösteriyor. Uzman Doktor Polat, eritrosit düşüklüğünün başlıca belirtileri arasında düzensiz kalp atışları, çabuk yorulma, nefes almada güçlük, baş ağrısı ve baş dönmesi bulunduğunu belirtti: "Kalp atışında düzensizlik, çabuk yorulma, nefes almada güçlük, baş ağrısı, baş dönmesi, soluk cilt, bacaklarda kramp gibi belirtilerde eritrosit düşüklüğü saptanabilir."
 

Kaynak: İHA