Antalya Kent Konseyi Kadın Meclisi, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü etkinlikleri kapsamında bir açıklama yaptı. 


    “Eşit işe eşit ücret”, “Sendikalaşma ve oy hakkı” mücadelesini anma ve yüceltmenin 164’üncü yılının kutlandığının hatırlatıldığı açıklamada, pandeminin kadın istihdamı üzerindeki olumsuz etkilerine işaret edilirken, bu sürecin kadınlar üzerindeki iş yükünü de arttırdığı vurgulandı. 


    Kadınların dünyada son yıllarda göreceli olarak iş yaşamında daha fazla yer almaya başlamış olsa da ataerkil zihniyetin ve kadınlara biçilen cinsiyetçi rollerin etkisiyle, çalışma hayatında halen erkeklerin gerisinde kaldığı belirtildi.

 

TÜKENMİŞLİK SENDROMU

Pandeminin kadınlar üzerindeki etkilerine dikkat çekilen açıklamada şöyle devam edildi


“Dünyayı saran pandemi süreci hem kadın istihdamında düşüşe hem de çalışma hayatına devam eden kadınlar açısından iş yükünün artmasına neden olmuştur. Her ne kadar bu dönemde evden ve uzaktan çalışma şekli kadınlar için olumlu bir gelişme olarak sunulmakta ise de evden çalışmanın kadınlar aleyhine bir durum oluşturduğu açık olduğu gibi yapılan araştırmalar da bunu ortaya koymaktadır. 


Ebeveynlerden her ikisinin evden çalışıyor olması da kadınların üzerindeki iş yükünü ayrıca arttırmıştır. Kadınların ev işlerine ayırdıkları zamanı, çalışma sürelerinden değil, dinlenme sürelerinden kullanmak zorunda kalmaları, tükenmişlik sendromuna yol açmaktadır. Ayrıca kadınlar, işlerini kaybetme korkusuyla daha çok iş yükü altına girme eğilimi göstermekte, bu da tükenmişlik sendromu etkilerini daha da arttırmaktadır."

  

AYRIMCILIK GİDEREK ARTIYOR!

    İstihdamda yer alan kadınların birçok sorun yaşadığının da kaydedildiği Kadın Meclisi’nin açıklamasında şu görüşlere yer verildi: 


    “Bunların başında düşük ücretlerle çalıştırılma, işe alımlarda kadının annelik ve eş rollerinin de işveren için belirleyici rol olması, işyerinde karar alma süreçlerinin dışına itilme, niteliksiz ve verimsiz işlerde istihdam edilme, iş hayatı ile aile yaşamı arasında bir denge rolü üstlenme, kadının cinsiyetinden dolayı işyerinde maruz kaldığı önyargı ve ayrımcı uygulama ve tutumlar, fazla mesai, hafta sonu ve tatil günlerinde çalıştırılma gibi ağır şartlarda iş hayatında bulunma, kayıt dışı ve sosyal güvencesiz çalıştırılma, sözlü ve fiziksel cinsel taciz vakalarına maruz kalma ve hatta şiddet gibi birçok cinsiyet temelli sorun söz konusu olmaktadır.”

(İHA)

Editör: TE Bilisim