Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
27°
Akdeniz Gerçek Kadın Kadınların İsyanı Faşizmi Yenecek

Kadınların İsyanı Faşizmi Yenecek

Antalya Kadın Platformu, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde Antalya’yı titretti. Yapılan eylemde Antalya Kadın Platformu üyesi kadınlar, ‘Kadınların isyanı faşizmi yenecek mesajı verdi.

4 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Kadınların İsyanı Faşizmi Yenecek
MUHABİR: Kardelen Özdemir

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü tüm yurtta kadınlar tarafından kutlandı. Yapılan eylem ve etkinliklerde kadın cinayetlerine, kadınların sosyal ve iş hayatındaki yaşadığı sorunlara karşı ses yükseltti. Attalos Meydanı açıklamasının ardından kadınlar Feminist Gece Yürüyüşü yaparak kadınların hak ihlali karşısında tepkilerini gösterdi. Antalya Kadın Platformu adına basın açıklamasını okuyan Emine Karakurt, “Kadın cinayetlerine yol veren bu planlar yine kadınların mücadelesi ile püskürtülmüştü. Kadın cinayetleri politiktir” dedi.

Whatsapp Image 2024 03 08 At 18.59.37

“LAİKLİK KARŞITLIĞINA GEÇİT VERMEYECEĞİZ”

Emine Karakurt, “Mücadele ile kazandığımız haklarımız ülkemizde sürekli değiştirilmeye çalışılan yasalarla yok edilmek isteniyor. 6284’ün tam olarak uygulanmasına engel olan AKP-MHP iktidarı, İstanbul Sözleşmesi’ni tek adamın isteğiyle yasalara aykırı bir şekilde feshetti. Nafaka hakkının gaspı ve boşanmaların engellenmesi için aile arabuluculuklarının yasalaştırılması planları raflardan indirildi, yeniden gündeme alındı. Ama hatırlatalım, daha önceden de kadınları şiddetle yaşamaya mahkûm eden, kadın cinayetlerine yol veren bu planlar yine kadınların mücadelesi ile püskürtülmüştü! Yapılan bu saldırılar ‘ailenin güçlendirilmesi’ adına örgütlenmekte. Bu bağlamda kadınların yaşamı dini gerekçeler ileri sürülerek kıskaç altına alınmaya çalışılıyor. Tarikatlara, cemaatlere kamunun tüm kaynakları seferber ediliyor. Ülkenin cumhurbaşkanı, “şeriata düşmanlık, esasında dininin bizatihi kendisine husumettir" diye şeriatı açıkça savunmaktan çekinmiyor. Laiklik karşıtı söylemlere geçit vermeyeceğiz” dedi.

Whatsapp Image 2024 03 08 At 18.59.36

“İKTİDARA KARŞI MÜCADELE EDECEĞİZ”

Emine Karakurt, “ÇEDES projesiyle okullarda bilimsel eğitime karşı gericiliği, anti laikliği aşılamaya çalışan AKP-MHP iktidarı  cemaatlere okulların kapılarını sonuna kadar açıtı. AKP-MHP iktidarının  karma eğitime karşı yaptığı  hamleler de  cemaatlerle ele ele vererek  kız çocuklarının okullardan uzaklaştırma arzusudur. Sermaye dışında bir şey düşünmeyen bu iktidar, MESEM projesiyle çocuk işçiler yetiştirerek eğitim ve öğretimden uzak güvencesiz ucuz işçi cenneti hedeflemektedir.  Biz kadınlar  gerici bir nesil değil, laik ve bilimden yana bir neslin devamı  için mücadele etmeye devam edeceğiz. Tüm çocukların eşit koşullarda eğitim ve öğretim hakkı için, okula aç giden  çocukların beslenmesine her gün ne koyacağını düşünen kadınların ağır yükünü değiştirmek için  bu iktidara karşı mücadele edeceğiz” dedi.

Whatsapp Image 2024 03 08 At 18.59.35

“DİRENİŞTE ÖN SAFLARDAYIZ”

Karakurt, “AKP-MHP iktidarının  patronları zenginleştiren kapitalist ekonomi politikaları ile iktidarı arkasına alan  kar hırsıyla donanmış patronlar kadın emeğini  ucuz iş gücü olarak  görüyor. Uzun mesailer, sendikasız çalıştırma, özel yaşamlarını  babaya, abiye ifşa etmekle tehdit etme, kreşlerin yok denecek kadar azlığı, hem işyerinde hem de evde çalışmaya mahkum edilmeye çalışılan kadınların sosyal yaşamdan koparılmaya çalışılması kıskacında Agrobay, Özak, Sputnik, Burda Bebek direnişini ören ve bir çok direnişte en ön saflarda yerini alan kadın direnişçilerinin yanındayız.  Emeği yok sayılan, yasalarda işçi olarak görünmeyen  ev işçisi kadınlar güvencesiz   iş yaşamı koşullarında, iş kazalarına açık bir şekilde çalıştırılıyor. Emeğin insanca yaşanabilecek koşullara getirilmesi için birlikte, dayanışmamızla mücadelemizi sürdüreceğiz” diye konuştu. 

Whatsapp Image 2024 03 08 At 18.59.36 (2)

“YAŞASIN KADIN MÜCADELEMİZ”

Karakurt, “Emperyalist ülkeler ve onlara bağımlı olan kapitalist ülkelerin, dünyayı yeniden paylaşmak için körükledikleri savaşlar can almaya devam ediyor. Filistin ve Rojava’da olduğu gibi savaş ve işgaller erkekler tarafından yaratılıyor, erkekler tarafından yönetiliyor. Savaşta ve işgalde ise en çok kadınlar, çocuklar ve LGBTİ+lar zarar görüyor. Filistin’in işgalinde ölen ve yararlananların %60 ‘nı kadınlar ve çocuklar oluşturuyor. LGBTİ+ların ise yaşadıkları görünmez ve duyulmaz hale gelmiş.  Kapitalizm ve onun bir parçası olan ataerki kurallar kadın bedenini kontrol atında tutmaya çalışıyor, işgalciler tarafından istismara kalan kadın bedeni,  diğer yandan savaşçı doğurmakla yükümlü tutuluyor. Filistin’den Rojava’ya – İran’dan Afganistan’a direnen kadınların sesiyiz. Barışın savunucusu olacağız. AKP-MHP iktidarı , ülkemizin verimli topraklarını  ve sahillerini , vahşi kapitalizmin tekelci sermayesine acımasızca peşkeş çekmede dur durak bilmiyor. Yaşanabilir alanlarımızını her geçen gün daraltıyor. Doğanın talanına göz yuman ve hayvan dostlarımızın yaşam haklarını fütursuzca  yok sayan bu düzeni biz kadınlar yıkacağız. Eşit, Özgür, Şiddetsiz, Sömürüsüz bir dünya için, ayrımcılığa, gericiliğe, homofobiye, savaşa  karşı   yan yanayız, buradayız! Yaşasın 8 Mart! Yaşasın mücadelemiz, yaşasın kadın dayanışması!” ifadelerini kullandı.
 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Seçim kurullarında çifte standart!

Seçim kurullarında çifte standart!