Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Akdeniz Gerçek Gazetesi Kadın 4 Ekim 1926 günü Türk Medeni Kanunu kabul edildi: 98. Yıldönümü

4 Ekim 1926 günü Türk Medeni Kanunu kabul edildi: 98. Yıldönümü

İnönü Hükümeti döneminde kabul edilen Türk Medenî Kanunu Türk adaletini çağın gereksinimlerine uygun hale getirmiştir. Yasa 4 Ekim 1926'da yürürlüğe girmiştir.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
4 Ekim 1926 günü Türk Medeni Kanunu kabul edildi: 98. Yıldönümü
KAYNAK: Haber Merkezi

İnönü Hükümeti döneminde, komisyonun hazırladığı taslak, 20 Aralık 1925'te Bakanlar Kurulu'nda görüşülerek kabul edildi. Mustafa Kemal Atatürk, 4 Ekim 1926 günü Medeni Kanun’un kabulü sonrası Ankara Belediye Binası’nda gerçekleştirilen ilk nikah törenine katıldı.

Tasarının İçeriği ve Önemi

Adalet Bakanı Mahmut Esat Bozkurt tarafından kaleme alınan tasarıda, "Türkiye halkı, adaletin uygulanmasında kuralsızlık ve sürekli kargaşa karşısındadır. Halkın kaderi belli ve yerleşmiş bir adalet esasına değil, rastlantı ve talihe bağlı, birbiriyle çelişkili orta çağ dinsel hukukun kurallarına bağlı bulunmaktadır. Cumhuriyet, Türk adaletinin bu karışıklıktan, yokluktan ve pek ilkel durumdan kurtarılmasını devrimin ve yüzyılımız uygarlığının gereklerine uyan yeni bir Türk Medenî Kanunu'nun hızla vücuda getirilmesini ve uygulamaya konulmasını zorunlu kılmıştır" ifadeleri yer aldı.

Tasarının Meclis Süreci

Tasarı, Meclis Adalet Komisyonu'nda hiçbir değişikliğe uğramadan kabul edildi. Komisyon raporunda, İsviçre Medeni Yasası'nın uygar ülkelerin en başarılı yasalarından biri olduğu, içerdiği hükümlerin toplumsal ve ekonomik yaşam bakımından çağın gereksinimlerini karşılayacak nitelikte olduğu belirtildi. Genel Kurul görüşmelerinde tasarının madde madde ele alınması önerildi. Ancak Adalet Bakanı Bozkurt, yasanın bir bütün olduğunu, bu nedenle tümüyle görüşülmesi gerektiğini belirterek, bu öneriye karşı çıktı.

Yasanın Yürürlüğe Girmesi

Tasarı, kısa bir görüşmenin ardından 17 Şubat 1926'da kabul edildi. 4 Nisan 1926 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan yasa, 6 ay sonra, 4 Ekim 1926'da yürürlüğe girdi. Bu yasayı, devamı niteliğinde görülen Borçlar Yasası izledi. Aynı komisyon, İsviçre Borçlar Yasası'nı Türkçe'ye çevirdi ve tasarı haline getirdi. 22 Nisan 1926'da kabul edilerek 8 Mayıs 1926 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan yasa, Medeni Kanun ile aynı tarihte yürürlüğe girdi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Münevver Karabulut'un Avukatı Rezan Epözdemir: ''Kefen Yok''

Münevver Karabulut'un Avukatı Rezan Epözdemir: ''Kefen Yok''