Özel hastanelerde karşılaşılan yüksek faturalar, son zamanlarda vatandaşların en büyük şikayet konularından biri haline geldi. Film çekimi için 3 bin lira, kan tahlili için ise 1000-1200 lira gibi kabarık ücretler, birçok hastayı mağdur ediyor. Ancak, ödenen ücretlerin haksız olduğunu düşünen vatandaşların itiraz etme ve paranızı geri alma hakkı bulunuyor. İşte özel hastanelerde karşılaşılan fahiş fiyatlara karşı haklarınızı nasıl koruyabileceğinize dair bilmeniz gerekenler.
Fahiş Fiyatlara Karşı Nasıl Önlem Alabilirsiniz?
Özel hastanelerde tedavi ve tetkik ücretlerinin Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen tarifelere uyması gerekmektedir. Ancak bazı hastaneler bu tarifelere uymayarak fahiş ücretler talep edebiliyor. Vatandaşların haksızlığa uğramamak için hastaneden alınacak ücretlerin tarifelerini önceden öğrenmeleri ve faturaları dikkatlice incelemeleri önem taşıyor.
Fiyatlar ve Ücretler: Hastane ve Vatandaş Sorumlulukları
Özel hastaneler ve vakıf üniversitesi hastanelerinde, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile sözleşmesi bulunan sağlık kurumlarında, sağlık uygulama tebliğindeki fiyatların iki katına kadar ek ücret alınması mümkün. Ancak hastalar, tedaviye başlamadan önce alınacak ücretlerle ilgili bilgilendirilmelidir. Sağlık Hizmetleri Başkanlığı Şube Müdürü Dr. Nurgül Karabekmez, "Hastanelerde yapılan protokol gereği, alınacak oranların hastanın görebileceği yerde olması lazım. Hastaneler tedaviye başlamadan önce hastayı bilgilendirmelidir," diyor.
Hangi Hastaneler Ne Kadar Katkı Payı Alıyor?
- Aile Hekimlikleri: Katkı payı alınmaz.
- Devlet Hastaneleri: 6 TL
- Eğitim-Araştırma Hastaneleri: 7 TL
- Üniversite Hastaneleri: 8 TL
- Özel Sağlık Hizmetleri: 15 TL
Haksız Ücretlere Karşı Nasıl İtiraz Edilir?
Geçtiğimiz günlerde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, genel sağlık sigortası kapsamındaki vatandaşlardan belirlenen oranı aşan ilave ücretler alan hastanelere 5 katı ceza uygulanacağını duyurdu. Eğer ödenen ilave ücret, belirlenen tavan fiyatları aşıyorsa, vatandaşlar sosyal güvenlik il ve merkez müdürlüklerine, ALO 170 veya CİMER aracılığıyla haklarını arayabilir ve fazla ödenen ücreti geri alabilirler.