İstanbul’da bugün öğle saatlerinde kısa süreli etkili olan yağış, yerini bir gökkuşağı manzarasına bıraktı. Beyoğlu semalarında oluşan bu doğa harikası, megakentin birçok noktasından net bir şekilde görüldü ve İstanbullulara adeta görsel bir şölen sundu.

5 Kasım Dünya Tsunami Farkındalık Günü Nedir? 5 Kasım Dünya Tsunami Farkındalık Günü Nedir?

İstanbul'da Gökkuşağı Çıktı: Turistleri Hayran Bıraktı

Gökkuşağı Görüntüleri Hayran Bıraktı

Galata Kulesi’ni ziyaret eden turistler, gökkuşağı sürpriziyle karşılaştı. İstanbul’un tarihi simgelerinden biri olan kuledeki manzara, gökkuşağıyla birleşince turistler bu anları cep telefonlarıyla görüntülemeyi ihmal etmedi. Gökkuşağı, kentin güzelliğine güzellik kattı.

Galata Kulesi’nin Tarihçesi

Galata Kulesi, İstanbul’un Beyoğlu semtinde yer alır ve adını bulunduğu Galata bölgesinden almıştır. İlk olarak Cenevizliler tarafından 1348-1349 yılları arasında Bizans İmparatorluğu ile yaptıkları bir antlaşma sonucu inşa edilen kule, başlangıçta Kutsal Haç Kulesi (Turris Sancte Crucis) adıyla anılmıştır. İnşa edildiği dönemde bir gözetleme kulesi olarak kullanılan yapı, Galata Surları’nın bir parçasıydı.

Osmanlı İmparatorluğu döneminde ise kule çeşitli amaçlarla kullanılmıştır. 16. yüzyılda savaş esirlerinin tutulduğu bir yer olan Galata Kulesi, 18. yüzyıldan itibaren yangın kulesi olarak hizmet vermeye başlamıştır. İstanbul’daki yangınları gözlemek ve erkenden haber vermek amacıyla kullanılan kule, zaman içinde defalarca yangın ve deprem gibi olaylardan zarar görmüş ve birçok kez onarılmıştır.

1794 ve 1831 yıllarında yaşanan yangınlar sonrasında kulenin tasarımı önemli ölçüde değişikliğe uğramış, üst katlar onarılırken bir kısmı kahvehaneye dönüştürülmüştür. 1875 yılında bir fırtınada kulenin çatısı yıkıldıktan sonra üst katlara iki ahşap kat eklenmiş ve bu alanlar yangın gözleme amacıyla kullanılmaya başlanmıştır.

1965-1967 yılları arasında gerçekleştirilen restorasyon çalışmalarında kule, turistik bir yapı olarak yeniden düzenlenmiş ve çatısı eski haline uygun olarak yenilenmiştir. Bu dönemde, İstanbul Belediyesine kiralanan kule, turistik amaçlarla kullanılmaya başlanmış ve işletmeye açılmıştır. 1999-2000 yıllarında ise dış cephesinde bir restorasyon gerçekleştirilmiştir.

2020 yılında yapılan düzenlemelerle Galata Kulesi, bir müze ve sergi mekânı olarak yeniden hizmete açılmıştır. Ziyaretçilere Hezârfen Ahmed Çelebi’nin Galata Kulesi'nden uçuşunu anlatan animasyonlar, Kurtuluş Savaşı'na ait fotoğraflar, Galata Kulesi ve Surlarına ait tarihi eserler sergilenmektedir. Kulede ayrıca İstanbul'un bir bölümünü gösteren bir maket ve seyir dürbünleri de yer alır.

62,59 metre yüksekliğindeki kule, Romanesk tarzda inşa edilmiştir ve silindirik gövdesi taştan yapılmıştır. 11 kata sahip olan Galata Kulesi’nde, altıncı kata kadar asansör, daha üst katlar için ise merdivenler bulunmaktadır. Kulenin en üst katı, seyir terası olarak düzenlenmiş olup, İstanbul manzarasının keyfini çıkarmak isteyen ziyaretçilere hizmet vermektedir.

Kaynak: İHA