Altında yeni rekor! Güncel altın fiyatları 18 Ekim 2024 Altında yeni rekor! Güncel altın fiyatları 18 Ekim 2024

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Erdal Bahçıvan, mesleki eğitimin önemine dikkat çekerek, nitelikli iş gücü ihtiyacının karşılanmasının sanayinin rekabet gücünü artıracağını ifade etti. Bahçıvan, sanayideki nitelikli eleman eksikliğinin üretimde kapasite artışını engellediğini belirtti ve sürdürülebilir büyüme için insan kaynağının niteliğinin geliştirilmesinin önemini vurguladı.

Sanayi ve Meslek Liseleri İşbirliği

Bahçıvan, Milli Eğitim Bakanlığı ile birlikte 2019 yılından bu yana yürüttükleri İSO MEİP Mesleki Eğitim İşbirliği Projesi kapsamında İstanbul'daki 44 meslek lisesinde kapsamlı ve yenilikçi bir model oluşturduklarını belirtti. Bu projeyle, istihdam oranlarının yaklaşık dört kat arttığını ve meslek lisesi mezunlarının alanlarında istihdam oranlarının yüzde 40'ı aştığını söyledi.

Bahçıvan, mesleki eğitimi teşvik etmek amacıyla şu önerilerde bulundu:

  • Ailelere sosyal yardım sağlanması
  • Öğrencilerin sosyal güvencesinin devlet tarafından ödenmesi
  • Eğitim süresince burs verilmesi
  • Vergi muafiyeti tanınması
  • Erkek öğrenciler için askerlik avantajı sağlanması

Nitelikli Eleman Bulma Zorluğu

Bahçıvan, Türkiye İş Kurumu İşgücü Piyasası Araştırması'na göre, işverenlerin nitelikli eleman bulmakta en çok zorlandığı sektörlerin başında imalat sanayisinin geldiğini belirtti. İstanbul'da eleman temininde güçlük çekilen sektörlerin yüzde 43,2'sinin imalat sanayisi olduğunu vurgulayan Bahçıvan, sanayinin tüm alanlarında nitelikli iş gücü ihtiyacının olduğunu söyledi.

Spesifik Alanlarda İş Gücü İhtiyacı

Yenibiriş Yönetici Ortağı Uğur Karaboğa ise, endüstri meslek liseleri ve ön lisans mezunu olan teknik elemanların üretimde önemli bir güç olduğunu belirterek, pandemi süreci ve sonrasında yaşanan tedarik zinciri krizinin bu elemanların önemini daha da artırdığını ifade etti. Karaboğa, gri yaka olarak adlandırılan bu profesyonel emekçilerin sanayi, enerji, lojistik ve tarım gibi sektörlerde büyük değer yarattığını söyledi. İnşaat sektöründe sıva ustası, ağır vasıta sürücüleri ve vinç operatörleri gibi spesifik alanlarda ihtiyaç olduğunu vurguladı.

Kadın İstihdamının Önemi

Uğur Karaboğa, özellikle bakım onarım alanında kadın istihdamının önemli bir başlık olduğunu belirterek, kadın çalışanların bu alanda çok başarılı olabileceğini ancak bu anlamda ciddi bir kaynak eksikliği bulunduğunu söyledi. Karaboğa, enerji ve hizmet sektörlerinde de benzer durumlarla karşılaşıldığını ve hizmet kalitesinin artması için sertifika ve deneyim sahibi çalışanlara ihtiyaç duyulduğunu vurguladı. Eğitim sistematiğinin düzenlenmesinin ve teşvik edilmesinin yanı sıra özel sektör iş birliklerinin önemine dikkat çekti.

Kaynak: AA