Özel OFM Hastanesi hekimlerinden Genel Cerrahi Op. Dr. Hasan Pınar, Diyetisyen Zeynep Başyiğit, önceki gün Akra Barut Otel’de düzenledikleri sunumla obezite hastalığı, tüp mide ameliyatı ve sonrasında nasıl beslenilmesi gerektiğine dair önemli bilgiler verdi.

İlk olarak obezitenin geçmişten günümüze uzantısından bahseden Genel Cerrahi Op. Dr. Hasan Pınar Çağımız hastalığı olan obezitenin toplumumuzda ‘Kilolu insan makbul insan’ şeklinde karşılandığına dikkat çekerek, “Modern hayatta her şeyimizi etkileyen çok ciddi bir hastalık. Dünya belki en modern dönemini yaşıyor. Bu modernizmin getirdiği hareketsiz yaşam, bunun yanında hazır gıdalara çabuk ulaşım, bu hastalığa davetiye çıkarıyor. Obezitede kültürel etkenler de çok etkili. Bundan dolayı ciddi anlamda obezite ile karşı karşıyayız. İlk çağlardan günümüze kadar insanoğlunu değerlendirdiğimizde, insanoğlu en kilolu dönemini yaşıyor” şeklinde konuştu.

HER KİLOLU OBEZ DEĞİLDİR

Obezitenin aşırı kiloluluk olmadığına dikkat çeken Pınar, alınan fazla enerjinin vücutta yağ olarak depolanmasını obezite olarak değerlendirdi. Pınar, “Her kilolu hastaya obez demiyoruz. Obez olması için yağ birikiminin hat safhada olması gerekiyor. Vücut yağı erkeklerde yüzde 12-18, kadınlarda yüzde 20-30 arasında ise normal karşılıyoruz. Bu rakamlardan fazla olursa obezite olarak değerlendiriyoruz” dedi.

ÇÖZÜM TÜP MİDE AMELİYATI

Yaygın bir hastalık olan obeziteye çözüm olarak tüp mide ameliyatını öneren Hasan Pınar, “Tüp mide ameliyatı ile yeme hacmimiz düşüyor. Normalde bir porsiyon yiyecekken vücudumuza yetecek kadar yiyoruz. Riskleri tahmin edildiği kadar büyük değil. Teknolojinin artması ile birlikte risk en aza indirildi. 2014 yılında 3 bin 200 ameliyat yapıldı. Türkiye’de 2015 yılında 11 bin ameliyat yapıldı. Bu sene 2019 bin tüp mide ameliyatı yapılması bekleniyor. Ameliyatların başarı şansı ise yüzde 87” ifadelerini kullandı.

3 AY DİKKAT ETMESİ GEREKLİ

Yine OFM Hastanesi Diyetisyen Hekimlerinden Zeynep Başyiğit ise ameliyat sonrası beslenme hakkında bilgiler verdi.  Ameliyat sonrası midenin toplanmaya hazır hale geldiğini belirten Başyiğit, “Ameliyat olacak hastalara her zaman bunun onlara verilmiş bir fırsat olduğunu söylüyor ve bundan sonraki yaşamlarında sağlıklı gıdalar tüketmelerini öneriyoruz.  Bir aylık özel bir beslenmeden sonra birey normal beslenmesine dönüyor fakat 3 ay boyunca dikkat etmesi gereken bir dönemi var. Bu süreçte de oldukça dikkatli olması ve sakıncalı besinlerden uzak durması gerekiyor” dedi.

TUĞÇE SARAÇ

 

 

                        

 

 

 

 

 

Editör: TE Bilisim