Ünlü tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı, ABD’li bir kimya profesörünün “Mükemmel demleme için çayın içine tuz atılmalı” demesi üzerine tepki gösterdi. Ortaylı, “Amerikalılar çay bilmez, kahve bilmez. Kimya profesörü de olsa fark etmez” dedi.
Tuzlu Çay Tartışması
ABD’de Bryn Mawr Üniversitesi’nde görev yapan kimya profesörü Michelle Francl, ‘Demlenmiş Çayın Kimyası’ adlı kitabının tanıtımı için yaptığı basın açıklamalarında ‘mükemmel demleme’ için çaya tuz atılmasını önerdi. Francl’ın bu açıklaması, çay tüketimiyle ünlü İngiltere’de en çok tartışılan konular arasında yer aldı. Tartışmaya Amerika ve İngiltere’nin diplomatik temsilcilikleri de dahil oldu.
İlber Ortaylı’nın Tepkisi
Tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı, Amerikalıların çay ve kahveyi bilmediğini belirterek, “Amerika’dan çayın nasıl içileceğini öğrenecek değiliz. Amerikalılar çay bilmez, kahve bilmez. Kimya profesörü de olsa fark etmez. Çay keyif gıdasıdır. Ben de severim ve şeker bile atmadan içerim. Tuzlu çay vardır, eskiden beri yapanlar var. Ama şekerli çay kadar zararlıdır. İngilizler çay işini bilir. İngilizlerle çay konuşacak en son kişiler Amerikalılardır” ifadelerini kullandı.