Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
26°
Akdeniz Gerçek Ramazan Ramazan ayının vazgeçilmezi pide hakkında bilmeniz gerekenler

Ramazan ayının vazgeçilmezi pide hakkında bilmeniz gerekenler

Ramazanın vazgeçilmezi pide hakkında merak edilenler; pidenin tarihinden yapımına, çeşitlerinden popülerliğine kadar her şey haberimizde...

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Ramazan ayının vazgeçilmezi pide hakkında bilmeniz gerekenler
KAYNAK: Haber Merkezi

Ramazan dendiğinde ilk akla gelen yiyecek hiç şüphesiz pide. Ekmek fırınlarının önündeki uzun kuyrukları gördüğümüzde ve mis gibi pide kokusunu aldığımızda Ramazan'ın geldiğini anlarız. Ramazan pidesi ile ilgili bilgiler şöyle:

Pide Nedir?

Pide, sadece Türk mutfağında değil, Orta Doğu mutfağında da yaygın olan bir ekmek çeşididir. Günlük hayatta sıkça tüketilen pide, birçok farklı çeşidiyle bilinir: Kayseri'nin etli, tahinli pidesi; Kastamonu'nun kır pidesi, Karadeniz'in açık veya kapalı pideleri, Konya'nın etli ekmeği, Ege'nin meşhur pideleri ve daha fazlası...

Pidenin Tarihi

İstanbul'da pide kültürü 15. ve 16. yüzyıllara dayanır. Osmanlı döneminde pide ve ekmeklerin Topkapı Sarayı'nda, has fırın adı verilen bir bölümde pişirildiği bilinmektedir. Pide ismi ise bir çeşit ekmek olan foduladan gelir.

Pidenin Kültürel Yayılımı

Yabancı ülkelerde, pideye en yakın ekmeğin adı 'pita'dır. Pide, pita, pitta gibi farklı telaffuzları olsa da bu lezzetli ekmek türü, Hindistan'dan Adriyatik'e kadar uzanan geniş bir coğrafyaya yayılmış durumdadır.

Pide ve Diğer Ekmek Türleri

Pide, Ermenistan'a özgü bir ekmek türü olan matnakaş ile benzerlik gösterir. Matnakaş, üzerinde susam ve çörek otu bulunmamasıyla farklılaşır.

Pide Kültürü ve Osmanlı Dönemi

Osmanlı döneminde, insanların özel pide yaptırmak uğruna iftarlarını geç açtıkları bilinmektedir. Pide sevdalıları, pidelerini yaptırmak üzere fırınlara giderken ellerine taze yumurta, çörek otu ve susam alır ve malzemeleri gözleri önünde pidelerinin üzerlerine sürdürürlerdi.

Pidenin Yapımı ve Çeşitleri

Anadolu'nun bazı yörelerinde pideyi yaparken hamur parmak uçlarıyla tırnaklanarak şekil verilir. Ancak bu, günümüzde kebapçılarda pişen ve tırnaklı olarak isimlendirilen pide ile aynı şey değildir. Fırına verilmeden önce pidenin üzerine fırıncıların 'şifa' adını verdikleri bir sıvı sürülür. Şifa, pidenin kuru çıkmaması için sürülür.

Pidenin Popülerliği

Pide, Ramazan sofralarının vazgeçilmezidir ve Türk mutfağının önemli bir lezzetidir. Geleneksel yapısı ve geniş çeşitliliğiyle her daim sofralarda yerini korur.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Batman'da Silahlı Kavga: Bir Kişi Hayatını Kaybetti

Batman'da Silahlı Kavga: Bir Kişi Hayatını Kaybetti