Ramazan ayında iftar menüsü vatandaşların en çok araştırna yaptığı konulardan biri. Ramazan ayının 22. gün iftar menüsünde geleneksel lezzetlerden Ekşili Çorba, Paşa Böreği, Doğrama ve Gelin Teli tatlısından oluşuyor. Kültür Portalı'ndan Ekşili Çorba, Paşa Böreği, Doğrama, Gelin Teli tarifleri aşağıda...

Ekşili Çorba

Ekşili Çorba Tarifi

Ekşili Çorba Malzemeleri

  • 1 su bardağı döğme
  • 1 çay bardağı mercimek
  • 1 çay bardağı haşlanmış nohut
  • 3 adet kuru soğan
  • 6-7 diş sarımsak
  • Yeterince yağ
  • Kuru nane, tuz, ekşi ahıdı (sumak)
  • 1-2 demet semizotu ya da pancarlı yapılacaksa 750 gram pancar, patlıcanlı yapılacaksa 2-3 adet iyi cins patlıcan kullanılabilir.

Ekşili Çorba Nasıl Yapılır?

Döğme akşamdan ıslatılır, haşlanır, mercimekle ve nohutla birlikte pişirilir. Çorbada kullanılacak sebze çeşitlerinden biri (semizotu, patlıcan ya da pancar sapı olabilir) yıkanır, ayıklanır ve doğranır et suyu ya da çorbalık didiklenmiş etle çorbanın kıvamı verilir. Tavada ince doğranmış kuru soğan yağda pembeleştirilir. Salça, nane ve pul biberle sos hazırlanır. Kıvam ve lezzet vericiler, özellikle sumak (ekşi ahıdı) ve tuz ayarlaması özenle yapılır. Çorbaya sos eklenir ve servise sunulur. Çorba Maraş keçi peyniri ya da keçi peyniri ile yapılan fırın böreğiyle birlikte yenilir.

Paşa Böreği

Paşa Böreği Tarifi 

Paşa Böreği Malzemeleri

  • 1 kg un
  • 3 yumurta
  • 1 fincan zeytinyağı veya ayçiçek yağı
  • ½ kg taze dana kıyması
  • ½ kg yoğurt
  • Bir su bardağı çam fıstığı
  • 2 bardak et suyu
  • Yarım demet maydanoz
  • Karabiber, kırmızı toz biber, tuz

Paşa Böreği Nasıl Yapılır?

Önce biraz yağ, karabiber varsa çam fıstığı ve maydanoz karıştırılarak bir tavada kavrulur. Un sadece yumurta ile yoğrulur. Bir yemek tabağı çapında yarım santim kalınlığında yufkalar açılır. (Sekiz tane kadar). Her biri teker teker tavada kızartılır. Geniş bir kapta et suyu kaynatılır. Daha önce pişirilen yufkalar et suyunda her iki tarafı ıslanarak tek tek kabartılır. Aralarına hazırlanan kavrulmuş kıymalar konan 3 yufkanın en üstüne yeniden kıyma ve yoğurt konulur. Tereyağı ile tavada kızdırılan kırmızı biberle hazırlanan renkli sos üzerine gezdirilir. Sıcak olarak servis yapılır.

Doğrama

Doğrama Tarifi

Doğrama Malzemeleri

  • 500 gr kuşbaşı et
  • 3 adet patlıcan
  • 1/2 çay bardağı yağ
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 adet orta boy kuru soğan
  • 200 gr. nohut
  • 2 adet orta boy domates
  • 3 adet yeşil sivri biber
  • 1 adet limon
  • Kuru nane
  • 3-5 diş sarımsak
  • 4 su bardağı su

Doğrama Nasıl Yapılır?

Tencerede yarım çay bardağı yağda kuşbaşı etler kavrulur. Kavrulan etin üzerine doğranmış kuru soğan ilave edilip soğanlar ölünceye kadar kavurma işlemine devam edilir. Bu karışımın içine salça koyup karıştırılır ve 4 su bardağı su koyup kaynamaya bırakılır. Kaynamaya başladığında akşamdan ıslatılmış nohut konur ve kısık ateşte et ve nohut pişene kadar kaynatmaya devam edilir. Ardından kuşbaşı şeklinde doğranmış patlıcanlar, domatesler, yeşil biberler ve sarımsaklar ilave edilir. Malzemelerin hapsi pişinceye kadar kaynatılır ve pişmeye yakın 1 adet limonun suyu sıkılır. Diğer tarafta bir tavada kızdırılmış yağın üzerine kuru nane konur. Bu yağ sıcak sıcak yemeğin üzerine gezdirilir ve servis edilir.

Gelin Teli

Gelin Teli Tarifi

Gelin Teli Malzemeleri

Hamuru İçin:

  • 1 su bardağı süt
  • 1 su bardağı sıvıyağ
  • 3 yumurta
  • 1 yemek kaşığı üzüm sirkesi
  • 3 yemek kaşığı su
  • 250 gram tereyağı

Şerbeti İçin:

  • 1 kg şeker
  • 1 litre su
  • Yarım limon

Hamuru Açmak İçin:

  • 1 paket nişasta

Üzeri İçin:

  • 2 su bardağı sıvıyağ
  • 1 su bardağı eritilmiş tereyağı

Harcı İçin:

  • Ceviz

Gelin Teli Nasıl Yapılır?

Hamur için gerekli bütün malzemeler karıştırılarak yoğrulur ve kulak memesi yumuşaklığı kıvamında bir hamur elde edilir. Elde edilen hamur cevizden biraz büyük olacak şekilde pezilere (pazı-parça) ayrılır. Oklava yardımıyla peziler nişasta ile büyük yufkalar halinde açılır. Açılan yufka oklavaya sarılır ve sarılan yufka iki ucundan orta kısma doğru büzdürülür. Temiz bir bezin üzerine büzgü açılmadan oklavadan çıkarılır. Diğer pezilere de aynı işlem uygulanır. Yufkalar biraz kurumaya bırakılır. Bir yufkanın üzerine ceviz serpilir. Diğer yufka ile üzeri örtülür. Tekrar ceviz serpilir. Yufkalar, açılan yönün tersine rulo halinde sarılır. Rulolar parçalara ayrılır. Yağlanmış tepsiye yerleştirilir. Bütün işlem bittikten sonra üzerine tereyağı ve sıvıyağ dökülür. 180 derecelik fırında 20 dakika pişirilir. 20 dakika piştikten sonra fırının kapağı açılarak 2, 2 buçuk saat daha pişirilir. Bu arada fırının derecesi 150 dereceye düşürülür. Tatlı, fırından çıkarıldıktan sonra soğumaya izin verilmeden üzerine soğuk şerbet dökülür.

Kaynak: Haber Merkezi