İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Antalya Şube Başkanı Mehmet Soner Akdoğan, deprem felaketinin ardından binalarda başlayan ilk hasar tespit çalışmalarının çekiç ile yapılmasına gelen eleştirilere yanıt verdi. Başkan Akdoğan, “Çekiç gözlemsel incelemelerde, taşıyıcı elemanların üzerindeki sıvayı kaldırarak ve herhangi bir hasar var mı tespit etmek için kullanılır. Gözlemsel hasar tespiti depremzedelerin detaylı analiz öncesi acil yardım, kira yardımı ve hak sahipliğine hızlı kavuşmaları için uygulanan hızlı bir tarama yöntemidir” dedi.
“Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği koordinasyonunda yapılan çalışmalarda binlerce kamu personeli ve gönüllü mimar ve inşaat mühendisi görev almaktadır” diyen İMO Antalya Şube Başkanı Mehmet Soner Akdoğan, oyuncu Şahan Gökbakar ve diğer sanatçıların sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımların sahada çalışan gönüllü teknik uzmanları olumsuz etkilediğini belirterek, “Vatandaşlar bu paylaşımlar üzerine bina hasar tespitinde gönüllü olarak çalışan arkadaşlarımıza sözlü saldırıda bulundular. Sanatçıların teknik konularda daha duyarlı ve hassas davranmaları gerekiyor. Deprem anında acıyı yaşayan insanların bunları okuyarak verdikleri tepkiden bizler etkileniyoruz. Cumhurbaşkanı’nın 369 bin binanın hasar tespitinin yapıldığı açıklamasını göz önüne aldığımızda bu binaları 10 gün içerisinde detaylı olarak tarayamazsınız” diye konuştu.
“DETAYLI ANALİZ ÖNCESİ TESPİT ÇEKİÇ İLE YAPILIR”
Antalya şubesinden 100 gönüllü mühendisin bölgede canla başla çalıştığını aktaran Başkan Soner Akdoğan, “Depremzedelerin kira yardımı alabilmesi ve diğer mağduriyetlerinin giderilmesi için hızlı bir tespit çalışması yapılmalı. Bu hızlı çalışmada çekiç ile sıvaların kırılarak taşıyıcı kolanları, gözlem tespitiyle yapılabilir. Teknik konularda herhangi bir bilgisi olmayan kişilerin yaptıkları paylaşımlar sahada çalışan meslektaşlarımıza ciddi zarar veriyor. Depremzedelerin haklarına hızlı kavuşmaları için işini gücünü bırakıp bölgeye giden arkadaşlarımız sözlü şiddete maruz kalıyor. Bölgeye giden gönüllü arkadaşlarımız, depremzedelerin haklarına hızlı kavuşmaları için çalışıyorlar. Binaların detaylı analizi de ilerleyen süreçlerde yapılmalıdır. Sanatçı Şahan Gökbakar’ın tweetinin altına yüzlerce düzeltme mesajı atıldı ama Şahan Bey ne tweeti sildi ne de bir düzeltme yaptı. Hızlı reaksiyon almak için bu çalışma dünyanın her yerinde yapıldığı gibi Türkiye’de de yapılıyor. Bir sanatçının bu kadar duyarsızca hareket etmemesi gerekir” diye konuştu.
“GÜVENLİK SORUNU OLUŞACAK”
Deprem bölgesinde gönüllü olarak çalışan bir mühendis ise, “Hem sosyal medyada hem de çeşitli haber kuruluşlarında bizlerin yaptığı hasar tespiti işlemlerinde çekiçlemek ve gözle inceleme durumumuzun hiçbir şey ifade etmediği, vatandaşı kandırdığı ve bilimum itibarsızlaştırma ve karalama noktasında söylemler üretilmektedir. Bu durum halk arasında yaygınlaşmış ve sahada sözlü tartışma ve hakaret boyutuna gelmiştir. Özellikle kırsal kesimlerde arkadaşlarım ile büyük sıkıntı çekmekteyiz. Bu durum yakın zamanda bir güvenlik sorunu oluşturacaktır ya da hatta belki oluşturmuştur. Saha çalışmalarımız ve incelemelerimizin mahiyeti ile alakalı basına ve kamuoyuna gerek yazılı gerek ise video şeklinde hazırlanacak anlatımlar yapılmalı ve halkımız yetkili makamlarca bilgilendirilmelidir. Bu konunun önemle değerlendirilmesi gerekmektedir. Gereğini bilgilerinize arz ederim” diyerek önlem alınmasını istedi.
Arda KIR