Çankırı Valiliği ve yerel kurumların iş birliğiyle hayata geçirilen "Daha Güçlü Bir Nefes Projesi", KOAH ve astım hastalarına doğal bir çözüm sunuyor. Türkiye'nin dört bir yanından gelen hastalar, yerin 150 metre altında bulunan ve Hititler döneminden kalan tuz mağarasında sağlıklarına kavuşmayı hedefliyor. "Yer Altı Tuz Şehri" olarak adlandırılan bu mağara, hastalara sadece fiziksel değil, aynı zamanda sosyal ve kültürel etkinliklerle dolu bir tedavi süreci sunuyor.

Antalya’da dev sağlık hamlesi! Akdeniz Üniversitesi Hastanesi’nde çocuk acil binası yapılacak Antalya’da dev sağlık hamlesi! Akdeniz Üniversitesi Hastanesi’nde çocuk acil binası yapılacak

Tedavi sürecinde tuz terapisi

Mağarada uygulanan tedavi süreci, hastaların 4 ila 6 saat boyunca tuz ortamındaki havaya maruz kalmalarını içeriyor. 15 gün süren bu tedavi sürecinde hastaların yaşam kalitesinde gözle görülür iyileşmeler kaydediliyor. Dr. Tuba Öztürk Haliloğlu, 10 günlük tedavi sürecinde yüzde 50'ye yakın iyileşme gözlemlediklerini ifade ederek, KOAH ve astım hastalarının mukus atımında ciddi bir artış yaşandığını ve bu sayede akciğerlerdeki siyah birikimlerin balgam yoluyla dışarı atıldığını belirtti.

"KOAH ve astım hastalarında yüzde 50'ye yakın bir iyileşme izledik"

Tedavi sürecinde elde edilen sonuçlar hakkında bilgi veren Dr. Tuba Öztürk Haliloğlu, özellikle ağır KOAH ve astım hastalarında daha hızlı ve olumlu sonuçlar alındığını söyledi. Haliloğlu, “Tedaviye başladığımız hastalarda belirgin iyileşmeler gözlemledik. Buraya geldiğinde yürümekte zorlanan hastalar, tedavi sürecinin sonunda rahatça hareket edebiliyor. Özellikle konuşmakta güçlük çeken hastalarımızın şimdi rahatça konuşabildiğini gözlemledik. Mukus atımında önemli bir artış yaşandı ve akciğerlerdeki siyah birikimlerin temizlenmeye başladığını gördük. KOAH ve astım hastalarında yüzde 50'ye yakın bir iyileşme oranı yakaladık” dedi.

Hastaların memnuniyeti yüksek

Tedavi sürecinden memnun kalan hastalardan biri olan Ahmet Saraçer, mağaradan koşarak çıkabileceğine inandığını belirtti. Saraçer, "Çankırı’ya sürünerek geldiğimi söyleyebilirim. İlk başta inip çıkmakta çok zorlanıyordum, şimdi ise rahatça hareket edebiliyorum. Eğer ciğerlerimdeki soğuk algınlığı geçerse, mağaradan koşarak çıkacağıma inanıyorum” diye konuştu.

Konya'dan gelen KOAH hastası tedaviden memnun

KOAH hastası Nevzat Doğruöz ise Konya'dan Çankırı'ya tedavi olmak için geldiğini ve tedaviden çok faydalandığını dile getirdi. Doğruöz, “30 yıldır KOAH hastasıyım ve buraya geldiğimde nefes almakta zorluk çekiyordum. Mağaradaki temiz hava sayesinde daha rahat nefes alabiliyorum. Bu tedavi sistemine hayran kaldım. Keşke tüm Türkiye burayı tanısa ve tüm KOAH hastaları bu tedaviden faydalanabilse” dedi.

 

Kaynak: İHA