Antalya'nın zengin mutfağı, geleneksel lezzetlerle dolup taşıyor. Bu kez, Antalya sofralarının vazgeçilmezlerinden biri olan Hibeş'e odaklanıyoruz. Hem meze hem de sos olarak tercih edilen Hibeş'in malzemeleri nelerdir ve nasıl yapılır? İşte detaylar:

Hibeş Malzemeleri 

Antalya mutfağının özgün lezzetlerinden biri olan Hibeş'in yapımı için ihtiyacınız olan malzemeler şunlar:

  • 1 su bardağı tahin
  • 3 diş sarımsak
  • 2 adet limon
  • 1 tatlı kaşığı kimyon
  • 1 kahve kaşığı kırmızı toz biber (acı)
  • 1 kahve kaşığı tuz

Hibeş Nasıl Yapılır?

Hibeşin lezzetini evinizde yakalamak için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz:

Çukur bir kap içine tahini, ezilmiş sarımsak dişlerini, kimyonu, kırmızı biberi ve tuzu koyunuz; çırparak karıştırınız.
Limon suyunu azar azar ekleyip, karıştırarak tahine yediriniz. Boza kıvamı bir karışım tutturunuz. Karışım fazla yoğun ise ½ veya 1 kahve fincanı suyu azar azar ekleyip, karıştırarak kıvam tutturunuz.
Hibeşi servis kabına aktarıp, sofraya veriniz.

Hibeş Nasıl Pişirilir Hibeş Tarifi  (2)

Hibeş Püf Noktaları

  • Hibeş, Antalya sofralarında hem meze hem de sos olarak tercih edilmektedir. Örneğin; haşlanmış patates, taze veya kuru fasulye üzerine gezdirilir, farklı lezzetler elde edilir.
  • Bazı uygulamalarda inceltme işi, su yerine zeytinyağı kullanılarak yapılmaktadır.
  • İstiyorsanız hibeşe, ilave olarak karabiber koyabilirsiniz.
  • Ünlü Arap mezesi humusun Antalya uygulamasını elde etmek istiyorsanız hibeşe, haşlanmış veya ezilerek püre haline getirilmiş nohut katınız. Hibeş adı altında humus tatmış olursunuz.
  • Çok ekşi sevmiyorsanız limon miktarını azaltabilirsiniz.

Kaynak: Haber Merkezi