Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Gürkan Yılmaz, hepatitin Türkiye'de de ciddi bir sağlık sorunu olduğunu vurguladı. Hepatit A, B ve C'den korunmanın en etkili yolu olarak aşılamayı işaret eden Yılmaz, bu hastalıkların tehlikelerine dikkat çekti.
Hepatit Ölümcül Mü?
Dr. Gürkan Yılmaz, hepatitin dünyada her yıl yaklaşık 1 milyon kişinin hayatını kaybetmesine neden olduğunu belirtti. Hepatit A, B ve C türlerinin ülkemizde en sık görülen hepatit türleri olduğunu ifade eden Yılmaz, 'Hepatitten korunmanın en etkili yolu aşı olmaktır' dedi.
Hepatit A: Kısa Süreli Ama Şiddetli
Hepatit A virüsünün kısa süreli fakat şiddetli bir enfeksiyon olduğunu belirten Dr. Yılmaz, bu hastalığın kronikleşmediğini ve enfekte olan kişinin bir daha hasta olmadığını söyledi. Virüsün dışkı-ağız yoluyla bulaştığını ve enfekte kişinin dışkısıyla atılan virüsün suya ya da yiyeceğe karıştığında başkalarına da bulaştığını vurguladı.
Hepatit B: Yüksek Bulaşıcılık Oranı
Hepatit B virüsünün yüksek oranda bulaşıcı olduğunu ve kan dahil tüm vücut sıvılarıyla bulaşabildiğini ifade eden Yılmaz, bu virüsün çok şiddetli olabileceği gibi sessiz bir şekilde de seyredebildiğini belirtti. 'Hepatit B, karaciğerde kalıcı hasara, karaciğer sirozu, kanseri ve yetmezliği gibi ciddi durumlara yol açabilir' dedi.
Hepatit C: Sinsi İlerleyen Tehlike
Hepatit C virüsünün diğer iki virüse kıyasla daha az bulaşıcı olduğunu, ancak kan ve kan ürünleri yoluyla bulaştığını belirten Dr. Yılmaz, bu virüsün enfekte olduktan yaklaşık 10 yıl sonra karaciğer sirozu belirtileri gösterdiğini ve çok sinsi ilerlediğini vurguladı.
Hepatit aşıyla önlenir mi?
Dr. Yılmaz, yeni doğan bebekler, çocuklar, sağlık çalışanları, hemodiyaliz hastaları ve damar yolu ile ilaç alan hastaların hepatit B aşısı olmaları gerektiğini belirtti. 'Hepatit B aşısı, uygun şartlarda muhafaza edilip uygulandığında yüksek bağışıklık sağlar ve ömür boyu koruyucu olabilir' dedi.