Antalya Tünektepe Teleferik İnşaatı Yapım İşi 21. Dönem Antalya İl Genel Meclisi döneminde Antalya İl Özel İdaresi tarafından STM Sistem Teleferik Mont. Tur. İnş. San. ve Tic. A.Ş.’ye 9 milyon 800 bin Lira’ya ihale edilmişti. İşe başlama tarihi 22 Nisan 2013 olan Antalya Tünektepe Teleferik İnşaatı Yapım İşi ihalesinde işin bitişi tarihi 17 Nisan 2014’ken 22 Mayıs 2013’te dönemin Antalya Valisi Ahmet Altıparmak ve 21. Dönem Antalya İl Genel Meclisi üyeleri, Antalya protokolü ile temel atma töreni gerçekleşmişti.
ÖZEL SEKTÖRDEN KAMUYA GEÇMİŞTİ
Teleferik yatırımı süreci ise dönemin Antalya il Genel Meclisi Songül Başkaya’nın önergesi ile başlamıştı. Bir firma tarafından işletilen Tünektepe Tesisi’ndeki döner gazinonun Antalya Valisi Alaaddin Yüksel döneminde tahliyesi yapılmış ve 2013 döneminde ihale ve temel atma süreci gerçekleşmişti.
İLK TAŞIMACILIK 6 ŞUBAT 2017’DE YAPILDI
Yapılan yasa değişikliği ile 2014’te Antalya İl Genel Meclisi kapatılırken, Antalya Tünektepe Teleferik, Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne devroldu. Menderes Türel’in Antalya Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminde yapımı Anadolu Teleferik A.Ş. tamamlanan Tünektepe Teleferik Tesisi’nde ilk yolcular 6 Şubat 2017’de taşındı. Belediyeye ait ANET A.Ş tarafından işletilen tesis, Türkiye’nin en ucuz teleferiği reklamıyla tanıtıldı.
RUHSATLANDIRILMASI KASIM 2017’DE YAPILMIŞ
Antalya'nın 618 rakımlı noktası Tünektepe'de yapılan teleferiğin imalatı 2016’da tamamlanırken Antalya Tünektepe Teleferik Tesisi ruhsatlandırılması 23.07.2009 tarihli "İnsan Taşımak Üzere Tasarımlanan Kablolu Taşıma Tesisatının Ruhsatlandırılması, Bakım ve İşletilmesine Dair Tebliğ (SGM:2009/11)" kapsamında TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası ve Makine Mühendisleri Odası tarafından 12-13 Aralık 2016'da incelenmişti. Eksiklikler giderilerek 16 Ekim 2017'de mevcut durumunun korunması koşulu ile çalıştırılmasının uygun olduğu kanaatine varılarak tesis, 8 Kasım 2017'de ruhsatlandırılmaya uygunluk yazısı almıştı.
“DENETİM KAMUDA KALMALI”
TMMOB Makina Mühendisleri Odası Antalya Şube Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. İbrahim Atmaca, odanın 1 kişinin öldüğü, 17 yaralının olduğu teleferik kaza sonrası yaptığı açıklamanın teleferiğin "Periyodik kontrolü yapılmamış” gibi anlaşıldığını kaydederken, Akdeniz Gerçek’e özel açıklama yaptı. "Teleferiğin bakımları da periyodik kontrolü de düzenli muhakkak yapılmıştır. Zaten bakımı TMMOB Makina Mühendisleri Odası yapmıyor. Periyodik kontrolde yetkiliyiz ama periyodik kontrolü Makina Mühendisleri Odası yapmadı. Bana sorulan soru zaten buydu ama durum yanlış anlaşıldı” diyen Başkan Atmaca, "Periyodik kontrolü kesinlikle bir şirket yapmıştır. Kimin yaptığı konusunda bilgim yok. Biz yapmadık. Periyodik kontrol mekanizmasının kamusal alanda kalmasını savunan bir meslek odasıyız biz. Yani kamusal alanda denetimin daha verimli olacağını çünkü denetim ya da periyodik kontrol, bakımın ne kadar iyi yapıldığını gösteren unsurdur. Bu kazanın nedeni, bakımdaki birtakım eksiklerin olduğu öngörülebiliyor" şeklinde konuştu.
YAPIM HATASI DEĞİL BAKIM SORUNU
“Yapımıyla ilgili bir mühendislik hatası var mı” sorusuna da cevap veren Atmaca, "Yok, ruhsat aşamasında TÜRKAK A Tipi muayene kuruluşlarından uygunluk almak zorunda. Biz incelemişiz, eksiklikleri tespit etmişiz, eksikler tamamlanmış, uygun olduğu ve uygunlukta da şu ifadeler kullanılıyor: Mevcut durumun korunması kaydıyla. Bu nasıl olur, bakım ve periyodik kontrolle. Yapımında bir sorun yok, 7 yıl işlemiş zaten ama bazen bakımda bir eksik, periyodik kontrolde bu eksik tespit edilmemiş ama periyodik kontrol sonrasında bakımda eksik bırakılmış olabilir. Burada temel durum, bakıma doğru gidiyor" dedi.
ADLİ SÜREÇTE TALEP GELİRSE UZMAN ÖNERİRİZ
Atmaca son olarak şunları kaydetti: "Krizin oluştuğu gün vali yardımcısı bilgi istedi. Biz de gerekli bilgileri kendisine izah ettik. Daha sonraki süreç artık yargı süreci. Kanun gereği bilirkişi ataması süreci var. Tamamen savcılık atayacak ve daha adli süreçten böyle bir talep gelmedi. Gelirse bu konuda uzman meslektaşlarımızı önerebiliriz."