Ramazan ayında iftar menüsü vatandaşların en çok öneri araştırdığı konulardan biri. Ramazan ayının 21. gün iftar menüsünde geleneksel tatlardan Alaca Çorba, Pirinçli Bartın Mantısı, Helep Dolması, Kaynar Tatlısı bulunuyor. Kültür Portalı'ndan yöresel lezzet arayanların favorisi olmaya aday Alaca Çorba, Pirinçli Bartın Mantısı, Helep Dolması ve Kaynar tatlısı tariflerini aşağıda bulabilirsiniz.
Gaziantep Alaca Çorba Tarifi
Alaca Çorba Malzemeleri
- 2 Su bardağı dövme (yarma)
- Yarım su bardağı yeşil mercimek
- 1 Su bardağı nohut
- 4 – 5 Adet kuru soğan
- 1 Yemek kaşığı domates salçası
- Kırmızı pul biber
- Sadeyağ
- 2 – 3 Adet kırmızıbiber
- Tarhın
- Tuz
Alaca Çorba Nasıl Yapılır?
Dövme ve nohut önceden ıslatılır ve pişirilir. Soğanlar halka şeklinde doğranır, kırmızı biberler ise iri parçalar halinde kesilir. Dövme ve nohut biraz piştikten sonra sırasıyla mercimek, soğan ve kırmızı biber eklenir. Arada karıştırarak, çorba kıvamını alana kadar pişirilir. Servis yapmadan önce üzerine kırmızı biber, tarhın ve sadeyağ ile hazırlanan sos eklenir.
Pirinçli Bartın Mantısı Tarifi
Pirinçli Bartın Mantısı Malzemeleri
Hamuru İçin:
- 1 kg un
- 2 yumurta
- Tuz
- Su
Harcı İçin:
- 1 kg kıyma
- 3 soğan
- 1 su bardağı pirinç
- 1 bağ maydanoz
- Tuz
- Karabiber
- 1 çay bardağı su
- 1 yemek kaşığı margarin
- 2 yemek kaşığı sıvıyağ
- Tavuk suyu
Pirinçli Bartın Mantısı Nasıl Yapılır?
Unu tezgaha serip ortasını açın. İçine yumurtaları kırın ve tuz ekleyerek yoğurmaya başlayın. Yavaşça suyu ekleyerek yoğurmaya devam edin. Hamur elastik olana kadar yoğurduktan sonra üzerini örtüp dinlendirin. Bir tavada sıvıyağ ve tereyağı eritin, doğranmış soğanları ekleyip pembeleşene kadar kavurun. Ardından kıymayı ve baharatları ekleyerek kavurmaya devam edin. İçine önce pirinç, sonra suyu ekleyin. Karışım suyunu çekince ince doğranmış maydanozları ekleyip kenara alın. Dinlenen hamuru un yardımıyla açın. Kare şeklinde kesip içine hazırladığınız harçtan koyarak bohça şekli verin. Yağlanmış tepsiye mantıları dizin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 30-40 dakika pişirin. Pişen mantıyı fırından çıkarıp üzerine sıcak tavuk suyu dökün. Üzerini kapatarak tavuk suyunu çekene kadar bekleyin. Soğuyan mantıyı servis yapın.
Ankara Helep Dolması Tarifi
Kurutulmuş patlıcanlara helep de denilmektedir.
Helep Dolması Malzemeleri
- 250 gram kıyma
- 1 su bardak pirinç
- 1 yemek kaşığı nane
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 2 adet limon
- 1 çay kaşığı karabiber
- Yarım çay bardağı sirke
- 3 küçük boy kuru soğan
- 4 su bardağı su
- Tuz
- 25 adet helep
- 10 su bardak su
Helep Dolması Nasıl Yapılır?
Helepler bol suda haşlanır ve içleri oyulur. Bir tavada yağ eritip ince doğranmış soğanları pembeleşinceye kadar kavurun. Ardından kıyma ve pirinci ekleyerek kavurmaya devam edin. Baharatları ve salçayı ekleyip karıştırın. Bir bardak su ve limon suyunu ekleyip suyunu çekene kadar pişirin. Hazırlanan içi heleplerin içine doldurun. Tencereye dizin ve üzerine 3 bardak su ekleyin. Yarım saat kaynatın, sona doğru sirke ekleyin ve sıcak servis yapın.
Adana Kaynar Tatlısı Tarifi
Kaynar Malzemeleri
- 2 kök havlıcan
- 2 kök zencefil
- 3 çubuk tarçın
- 10 tane karabiber
- 10-15 diş karanfil
- 7 su bardağı su
- 1 su bardağı toz şeker/pekmez
- 10 adet kakule
Kaynar Tatlısı Nasıl Yapılır?
Büyük bir tencerede su ve şeker kaynatılır. Baharatlar bir tülbente sarılarak tencereye asılır ve 45 dakika daha kaynatılır. Suyu azalırsa ilave edilir. Bardaklara alınıp üzerine ceviz serpilerek sıcak servis yapılır.