Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, Niğde'de faaliyet gösteren hayvan pazarını ziyaret ederek besicilerin sorunlarını dinledi. Besicilerin endişe ve sıkıntılarını yerinde dinleyen Gürer, sektördeki zorlukları gözler önüne serdi.
Besicilerin Sıkıntıları
Gürer, hayvan pazarını ziyaretinde besicilerin karşılaştığı zorlukları dile getirdi. CHP'li Gürer'e yaşadıkları sorunları çay hesabıyla anlatan besici İsmail Öngörmüş, "Çarşıda bir bardak çay 12 lira, 1 litre süt 13 lira." dedi.
Küçük İşletmelerin Zor Durumu
Besiciler, küçük işletmelerde hayvan yetiştiriciliğinin zorlaştığını ve işletmelerin kapanma noktasına geldiğini vurguladı. Ömer Fethi Gürer, “Yem fiyatlarındaki artış nedeniyle besicilik yapanlar bu işten para kazanamadığını söylüyor. 12 ay hayvana kapalı alanda bakmak zorundalar. Çünkü mera hayvancılığı önemli ölçüde bitti. Ama çoğu yerde gittiğim zaman ahırları boş görüyorum, hayvancılık yapan sayısında ciddi bir azalma var. Biraz evvel de hayvan pazarını gezdik, artık çok kişi elindeki hayvanını sattıktan sonra bu işi gerçekleştiremeyeceğini, bırakacağını söylüyor çünkü kazanamıyoruz diyorlar.” dedi.
Desteklerin Yetersizliği
Gürer'in desteklerin yetersizliğine dikkat çekmesi üzerine besiciler, devlet desteklerinin yetersiz olduğunu ve sektörün bu şekilde ayakta kalamayacağını belirttiler. CHP’li Gürer’in “Destek alıyor musunuz?” sorusuna Hacı Yamaner, “Ne desteği vekilim, dananın kesim desteği 250 lira, yani hiçbir şey değil.” karşılığını verdi. Yamaner, erkek dana kesim fiyatının 310-315 lira arasında olduğunu söyledi.
Gürer'in, desteklerin yetersizliğinin ve yem fiyatlarındaki artışın hayvancılıkla uğraşanları zorladığını vurgulaması üzerine Yamaner, “Geçen sene 220 liraya yem aldım, 535 liraya da bu yıl aldım. Mazot giderimiz var, işçi giderimiz var. Her şey üçe katladı ama aradaki bu fiyat farkını biz yemiyoruz. Ben çocuklarımla çalışıyorum, 7 kişi. Çok zor şartlarda çalışıyorum, geceli gündüzlü çalışıyorum ama yine kazanamıyorum.” diye konuştu.
Hayvan İthalatının Etkisi
Besiciler, hayvan ithalatının yerli üreticiler üzerinde olumsuz etkiler yarattığını dile getirdi. İthalatın küçük besicileri zor duruma düşürdüğünü ve sektörde dengesizliklere neden olduğunu ifade ettiler. “Hayvan ithalatı sizi etkiliyor mu?” sorusuna besici İsmail Öngörmüş, “Etkilemez olur mu, bize sekte vuruyor. Onlar zaten bize düşmüyor ki büyük baronlar, büyük şirketler alıyor, bize vermediler ki.” ifadelerinde bulundu.
Yem Fiyatları ve İthalat İlişkisi
Besiciler, yem fiyatlarındaki artışın ithalat politikalarıyla ilişkili olduğunu belirterek, yerli üreticilerin bu durumdan olumsuz etkilendiğini aktardılar. Besici Hacı Yamaner, “Yüzde 4 ile yem destek kredisi alıyorum, bunu yüzde 20 yaptılar. Ben önceki gün yine aynı krediyi aldım, bir de bunu artırılabilir faize döndürdüler. Yüzde 20 faiz ödüyoruz, yüzde 4'tü bu kredi, yüzde 20 yaptılar, faizi artırdılar. Yemin torbası 600 lira olur mu?” sözleriyle tepkisini dile getirdi.