Cumhuriyet'ten Çağdaş Bayraktar'ın haberine göre; Film ekibinin deprem bölgesinde ve mezarlıkta çekim yapması, depremzedelerin acılarını hiçe saydığı gerekçesiyle eleştiriliyor.

Filmin oyuncularının mezarlıkta gülümseyerek fotoğraf paylaşması ise skandal olarak nitelendiriliyor.

Depremde evleri yıkılan, yakınlarını kaybeden Hataylılar, film ekibinin deprem bölgesinde çekim yapmasını yadırgadıklarını söylüyor.

Depremde hayatını kaybedenlerin mezarlarının yanında gülerek fotoğraf çeken oyuncuların duyarsızlığına ise isyan ediyorlar.

Depremzedeler, film ekibinin deprem sonrası yaşadıkları acıları ve sorunları görmezden geldiğini, depremi bir ticari malzeme olarak kullandığını, depremzedelerin onurunu kırdığını ifade ediyorlar.

Filmin oyuncularına tepki sadece Hataylılarla sınırlı kalmıyor. Oyuncu ve yapımcılar da film ekibinin yaptığına anlam veremiyor.

Oyuncu Deniz Baysal Yurtcu, mezarlıkta çekilen fotoğrafı alıntılayarak “Boğazıma yumru oturdu. Bende mi sorun var? Normal mi bu?” diye yazdı. Mezarlıkta verilen bu görüntü tepkilere neden oldu.

Sınav, Ayla ve Uzun Hikaye filmlerinin senaryo yazarı ve yapımcısı olan Yiğit Güralp, sosyal medya hesabından “Film yapmak ciddi bir iştir, her profesyonel iş gibi meslek ahlakı gerektirir. Saygılarımı sunarım” şeklinde bir paylaşımda bulundu.

“Bir film gerçek mekanlarda çekilmek zorunda değildir. Özellikle dünya tarihinin en büyük felaketlerinden birinin yaşandığı bir yerde gazeteciler bile etik kurallara uyarken, orada bir set kurmak etik sorunları kaçınılmaz olarak ortaya çıkarır” diyen Güralp, “Bütçesi düşük bir filmin amaçları arasında imkansızlıktan, gerçekliğin kalite katmasından kaynaklanan anlaşılabilir zorunluluklar dışında beş kuruşa on kuruş kazanma hevesi gibi saygısız yaklaşımlar da olabilir” ifadeleriyle konunun başka bir yönüne işaret etti. Çekim için “bölgenin yetkililerinden yazılı izin alınması gerektiğini” hatırlatan Güralp, şöyle devam etti:

“DEVLET BU ÇELİŞKİLERİ YÖNETMEK İÇİNDİR”

“Bu film için alınması gereken izin de etik sorunun temel unsurlarından biridir. İnsanlar bir kamera gördüklerinde kadraja girmek isteyenler olduğu gibi bundan rahatsız olan, akıllı, yaralı, saygı bekleyenler de vardır. Kaydedilen ya da yayınlanan görüntülerde yer alan her kişinin buna yazılı olarak izin vermesi yani muvafakatname imzalaması gerekir. Mülkiyet hakkı fikirden, taşınmaza kadar geniş bir yelpazede konuları kapsar. Devlet, yasalılık, kanun, denetim bu çelişkileri yönetmek içindir."

ÇEKİM YERİ TEPKİLER ÜZERİNE DEĞİŞTİ

Hatay'da hayırseverlerin desteğiyle yapılan ilkokul hizmete açıldı Hatay'da hayırseverlerin desteğiyle yapılan ilkokul hizmete açıldı

Depremde eşini kaybeden bir kadının yaşadıklarını anlatan filmin yapımcısı Bülent Durgun, yönetmeni Gürsel Ateş olurken, bir ay içinde çekimlerinin bitirilmesi planlanan filmin galası, depremin olduğu tarih olan 6 Şubat’ta, Hatay’da yapılacak.

Öte yandan film çekimlerinin Antakya’da başladığı, gelen tepkiler üzerine ekibin çekimlere Hassa ilçesinde devam ettiği ifade edilirken, halkın tutumu nedeniyle film ekibinin çekimleri öngörülenden daha kısa sürede bitirip Hatay’dan ayrılmaya hazırlandığı öne sürüldü. Ayrıca oyuncular Tolga Kandemir ve Hilal Anay’ın, mezarlıkta yaptıkları paylaşımı yorumlardan sonra hesaplarından sildikleri görüldü.

Editör: SONGÜL BAŞKAYA