İzmir Ege Üniversitesi yemekhanelerinde 6 TL olan öğün ücreti 20 TL’ye çıkarılırken, tek öğünün fiyatı 15, gün içindeki ikinci öğünün fiyatını 35 TL’ye yükseltildi. Yemek zammını rektörlük önünde protesto eden ve zammın geri alınması için imza kampanyası başlatan öğrenciler, dilekçe ile imzaları Ege Üniversitesi Rektörlüğü’ne teslim etti.
Öğrenciler adına basın açıklamasını okuyan Yusuf Metin Karakaya, "22 Eylül 2023 tarihinde Ege Üniversitesi yemekhanelerinde 6 TL olan öğün ücreti %200 artarak 20 TL’ye çıkarıldı. Tepkiler karşısında üniversite yönetimi, tek öğünün fiyatını 15 TL’ye indirerek gün içindeki ikinci öğünün fiyatını 35 TL’ye çıkardı! Günlük yemek fiyatını 60 liradan 85 liraya çıkararak olayı düzelttiğini sanan ve aklımızla dalga geçen Ege Üniversitesi yönetimine sesleniyoruz: Bizler, Ege Üniversitesi öğrencileri olarak yapılan bu fahiş zamları kabul etmiyoruz" dedi.
EN YÜKSEK ÖDENEK ALAN 4. ÜNİVERSİTE
Ege Üniversitesi’nin 8 buçuk milyar ile en fazla ödenek alan dördüncü üniversite olduğunu belirten Karakaya, şunları söyledi:
"İçerisinde bulunduğumuz ekonomik kriz koşullarında biz üniversite öğrencileri temel ihtiyaçlarımızı karşılamakta güçlük çekiyoruz. Devletin verdiği 1250 TL’lik burs/kredi ihtiyaçlarımızı karşılamaya yetmiyor. Ege Üniversitesi’nin öğrenci köyünde kalan bir öğrenci için barınma ve beslenme masrafı aylık yaklaşık 4000 liraya tekabül ediyor. Uçuk kira fiyatlarını karşılayamıyor, niteliksiz yurtlarda kalmaya mecbur bırakılıyoruz. Her şeyin fiyatı günden güne artarken, dışarıda içeceğimiz bir çayın dahi hesabını yapan bizler, üniversitemizde de temel ihtiyacımız olan beslenmeye ulaşamıyoruz! Ege Üniversitesi 8.5 milyar ödenekle en yüksek ödeneği alan 4. üniversite olurken, üniversitenin rektörü TOGG ile şov yaparken, faturanın öğrencilere kesilmesini kabul etmiyoruz! Üniversite yemekhanesi kar amacı güden bir işletme, öğrenciler ise müşteri değildir."
Rektör Necdet Budak'ın öğrencilerin tepkilerini dikkate almadığını ifade eden Karakaya, taleplerini şöyle sıraladı:
"Tüm öğünlerde yapılan zamlar geri çekilsin. Yemekhane fiyatları rektörün veya yemek şirketlerinin çıkarına göre değil, öğrencilerin yararına göre şekillensin. Biz öğrencilerin yükselttiği haklı ses kulak verilmeli, ümniversite yemekhanelerine yapılan zamlar derhal geri çekilmelidir. Yemek çeşitliliği ve miktarı arttırılsın. Verilen yemekler karnımızı doyurmamakta ve besin değerleri açısından yetersiz kalmaktadır. Dengeli beslenme ilkelerine uygun ve doyurucu porsiyonda olan yemekler istiyoruz! Öğünler kalori ve sağlık açısından nitelikli hale getirilsin. Okulda verilen yemekler hijyenik koşullardan uzak olup, içinden çeşitli yabancı maddeler çıkmaktadır. Hijyenik koşullarda hazırlanmış, kalori dengesine uygun yemekler istiyoruz!"