Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO), Güneybatı Pasifik bölgesindeki deniz yüzeyi sıcaklıklarının 1980 yılından bu yana küresel ortalamadan üç kat daha hızlı arttığını belirtti. "2023 Güneybatı Pasifik'te İklim Durumu" başlıklı raporda, bu bölgedeki iklim değişikliğinin, deniz seviyesinin yükselmesi, okyanus ısınması ve asitlenmesinin olumsuz etkileriyle birleştiği vurgulandı.

Raporda, Güneybatı Pasifik'te deniz yüzeyi sıcaklıklarının 1980 yılından bu yana küresel ortalamanın üç katı hızla arttığı ve deniz sıcak hava dalgalarının sıklığının da yaklaşık iki katına çıktığı ifade ediliyor. Bu sıcak hava dalgalarının daha yoğun ve uzun sürdüğü belirtiliyor. Ayrıca, deniz seviyesinin hızla yükseldiği ve okyanus asitlenmesinin bölgedeki ekosistemleri ve toplulukları olumsuz etkilediği vurgulanıyor.

Uluslararası Ceza Mahkemesi’nden Netanyahu ve Gallant’a Tutuklama Kararı Uluslararası Ceza Mahkemesi’nden Netanyahu ve Gallant’a Tutuklama Kararı

iklim değişikliği etkilerinden büyük zarar gördü

Raporda, Pasifik Adalarının iklim değişikliği nedeniyle sosyoekonomik ve varlık tehditleriyle karşı karşıya olduğu belirtiliyor. Bölgenin, deniz seviyesindeki yükselme ve okyanus ısınması gibi iklim değişikliği etkilerinden büyük zarar gördüğü kaydedildi.

WMO Genel Sekreteri Açıklama yaptı

WMO Genel Sekreteri Celeste Saulo, iklim değişikliğinin küresel bir kriz haline geldiğini ve bu krizle başa çıkmanın insanlığın karşılaştığı en belirleyici zorluk olduğunu ifade etti. Saulo, okyanusun sera gazları tarafından hapsedilen aşırı ısının %90'ından fazlasını emdiğini ve gelecekte geri döndürülemez değişikliklere neden olduğunu belirtti. Ayrıca, insan faaliyetlerinin okyanusun koruma kapasitesini zayıflattığını ve deniz seviyesinin yükselmesinin büyüyen bir tehdit oluşturduğunu vurguladı.

Kaynak: Anadolu Ajansı