Güney Kore'de, yapay zeka kullanılarak oluşturulan "sahte cins*l içerikli görüntülerin" sosyal medyada yayılması büyük tepki topladı. Ülkede, 28 yaşındaki bir kişi, yaklaşık 400 deepfake videosu ürettiği ve bu türden 1700 görüntüyü internette yaydığı için 5 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Geçen hafta, Güney Kore'deki bazı okul ve üniversitelerle bağlantılı sohbet gruplarında, kadın ve kız çocuklarına ait manipüle edilmiş ses ve görüntüler içeren deepfake videolarının yayılması ülke genelinde infial yarattı. Sosyal medya kullanıcıları, tanıdıkları kişilerin fotoğraflarını bu gruplara yükleyerek sahte görüntüler oluşturdu, bu durum ise ciddi tepkilere neden oldu.

Seul Merkez Bölge Mahkemesi, bu tür videoların içeriğini "iğrenç ve tarif edilmesi zor" olarak nitelendirirken, olayın ülke genelinde büyük yankı uyandırdığını belirtti.

Deepfake Vakalarının Artışı

Güney Kore'de sahte cins*l içerikli görüntülerin paylaşıldığı gruplardan birinin 133 binden fazla üyesi olduğu tespit edildi. Mağdurlar arasında ortaokul, lise ve üniversite öğrencileri yanı sıra öğretmenler ve askeri personel de bulunuyor. Güney Kore Eğitim Bakanlığı, ocak ayından bu yana 196 deepfake vakası bildirildiğini ve bunlardan 179'unun polise sevk edildiğini açıkladı. Bakanlık, bu sorunla mücadele etmek üzere özel bir görev gücü oluşturdu.

Devlet Başkanı'na suikast girişimi Devlet Başkanı'na suikast girişimi

Devlet Başkanı ve Başbakan'dan Sert Açıklamalar

Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, deepfake videolarının sosyal medyada hızla yayıldığını ve mağdurların çoğunlukla reşit olmadığını vurguladı. Yetkililere, dijital cins*l suçların kökünün kazınması için detaylı soruşturmalar yapılması çağrısında bulundu. Başbakan Han Duck-soo ise sahte cins*l görüntülere verilecek cezanın uyuşturucuyla aynı seviyede olması gerektiğini belirtti.

Güney Kore'de Kadınlara Yönelik Dijital Taciz Sorunu

Güney Kore, yıllardır gizli kameralarla çekilmiş görüntülerin yasa dışı dağıtımıyla mücadele ediyor. 2019 yılında ortaya çıkan "nth-room" skandalında, Telegram üzerinden birçok genç kadına şantaj yapıldığı ortaya çıkmış ve olayın lideri 42 yıl hapis cezası almıştı. 2018 yılında ise binlerce Güney Koreli kadın, bu tür olaylara karşı hükümetin daha güçlü adımlar atmasını talep ederek gösteriler düzenlemişti.

Kaynak: Anadolu Ajansı