“Günün anlam ve önemi ile ilgili konuşmamıza başlamadan önce 06.02.2023 tarihinde ülkemizde Kahramanmaraş merkezli depremler neticesinde birçok insanımızı ve meslektaşımızı kaybettik. Bu nedenle tüm Türkiye’ye baş sağlığı diliyoruz” diyerek depremi anan TMMOB Antalya İl Koordinasyon Kurulu Kadın Komisyonu Başkanı Gülşah Ergen, “Kadınlarımızın çoğu depremden sonra kendilerinden çok çocukları ve aileleri için ayakta durmaya çalışmaktadır. Birçok kişi evsiz, ailesiz ve işsiz kalmıştır. Bu durumdan maalesef en çok geleceğimizin teminatı olan çocuklarımız etkilenmiş ve yaşanan bu felaket çocuklarımızda derin izler bırakmıştır. Çocukların yaşanan bu felaketten en az zararla çıkmasını sağlama işi yine kadınlara düşmüştür. Depremden sonra çadır kentlerde ve konteynır evlerde yaşamak durumunda kalan kadınların hala düzgün uyuyamadıkları, her an kaldıkları yerde ya da dışarıdayken çocukları ve kendi güvenlikleri için tetikte oldukları yazılı ve görsel basında yer almaya devam etmektedir. Kadınlarımız Kendi güvenlikleriyle ilgili endişe duymalarının yanı sıra yeni bir sarsıntının olabilmesi, çocuklarının kaçırılabilmesi ya da farklı etkenlerden dolayı endişe duymaktadırlar” ifadelerini kullandı.
“MÜCADELE DEVAM EDİYOR”
Başkan Ergen, “Daha düzgün şartlarda çalışmak için kadınların bugün de işyerleri ile olan mücadelesi devam etmektedir. Kadınların birçok iş kolunda iş bulabilmesi belki 1857 yılından bu yana çoğu konuda yol alınmış olarak görülebilmekte ancak bazı temel sorunların çözümünde yetersiz kalınmaktadır. Türkiye İstatistik Kurumu 2020-2021 verilerine dayanarak; Kadınlarda tecrübeli olsalar dahi işsizlik oranları sanayide ve diğer sektörlerde giderek bir yıl içinde artış göstermiştir. Bunun pandemi sonrası birçok farklı nedeni olabileceği gibi en çok öne çıkan durumlarda, kadınların hamilelikleri sonrasında yasal süre dolduktan sonra işlerine geri dönüşlerde çıkarılan zorluklar ve evde çocuk bakımının adil olarak paylaşılmaması süreci yer almaktadır. Bu durum kadının stresli olan iş hayatını daha da zorlaştırmaktadır. Kadınları iş ve aile yaşamı içinde çocuk yapma düşüncesi kariyerinin uğrayacağı ara nedeni ile kadınları mecburi bir tercihe zorlamaktadır. Günümüz Türkiye şartlarındaki modern baba bakış açısı az da olsa gelişmeye ve evdeki sorumlulukların paylaşımı yönünde pozitif değişimler göstermeye başlamıştır. Ancak bu bahsettiğimiz değişim ve olumlu gelişme çok sınırlı ve çok az bir kesimi içermektedir. Günümüz dünyasında orta gelirli bir ailede tek kişinin çalışarak evi geçindirmesi durumu pek mümkün olmamakta ancak çocuğun sorumluluğunun da tamamen kadının üstlenmesi hem aile hem de toplum tarafından beklenmektedir” diye konuştu.
“DAYANIŞMA GÜÇLENDİRİR”
Başkan Ergen, “Kadını ve toplumu geriye götüren gerici ve erkek egemen anlayışa dur diyen, Kadınların çalışma hayatlarında alacakları yerlerin bu toplumsal kültür çıkmazından kurtulması mecburidir. Bizler, mühendis, mimar, şehir plancısı, doktor, öğretmen gibi meslek erbabı olmamızın bir önemi olmamış, evde yemek yapabiliyor mu, evi temiz mi, çocuğuna iyi bakmış mı diye yargılanmış kadınlarız. Hep en ağır işlerde çalıştırılmış ve hep emeği görmezden gelinmiş kadınlarız. Birlikte olduğumuzda hep kazandık ve güçlendik. Birbirimize sahip çıktıkça aşılamadık. İşte bu nedenle bir arada durmalı, birlikte mücadele etmeli, mesleğimize ve yaşamlarımıza sahip çıkmalıyız. Çünkü dayanışma güçlendirir, cesaret verir. Yan yana, el ele, omuz omuza mücadele veren huzurlu ve güvenli bir yaşam alanı için birlikteliğimizin, dayanışmamızın ve mücadelemizin insanca yaşama özlemimize bir adımı daha olsun. Dünyadaki ve ülkemizdeki tüm kadınların ‘Dünya Kadınlar Günü’ kutlu olsun” diyerek açıklamasını sonlandırdı.
Buse YEŞİL