Türkiye’de son dönemlerde sayısı artan vitamin satış mağazalarına tepkiler büyüyor. Vitamin dışında kaçak olarak ilaç satışı da yaptıkları iddia edilen bu mağazaların halk sağlığını tehdit ettiği ifade edilirken eczanelerde uzun süredir yasak olan, sağlık kuruluşunu simgeleyen haç işaretinin vitamin satış mağazalarında bulunması ve turistlerin bu yerleri sağlık kuruluşu sanmasının önünü açıyor. Antalya Eczacılar Odası Başkanı İsmail Erçin, Akdeniz Gerçek’e yaptığı açıklamada, “Bu yerlerin denetlenmesi gerektiğini ifade etti.

Eczacılar Odası Başkanı kamu tasarruf tedbirlerini değerlendirdi: 'Sağlıkta tasarruf olmaz' Eczacılar Odası Başkanı kamu tasarruf tedbirlerini değerlendirdi: 'Sağlıkta tasarruf olmaz'

 

“SAĞLIK AÇISINDAN RİSKLİ”

Antalya Eczacılar Odası Başkanı İsmail Erçin, “Bildiğiniz gibi bir artı haç işareti var. Dünyanın neresine gitseniz bunun sağlık merkezi olduğunu belirtir bir işarettir bu. Eczanelerimizde bu ibarenin kullanılması uzunca bir dönem önce yasaklanmıştı. Sağlık mesleği dışındaki kişilerin vitamin shop adı altında ilaç dışı ürün satış yerleri açtığını görüyoruz. Birinci basamak sağlık kuruşları olan eczanelere yasak olan bu ibarenin bu yerlerde kullanıldığını görüyoruz. Bu durumdan da rahatsızız. Zaten burada satılan ilaç dışı ürünlerin nereden temin edildiği hangi ortamlarda saklandığı  bir kıstas, belirleyici bir şey olmadığı gibi, sağlık açısından da açıkçası riskli buluyoruz. Eczaneler için yasak olan bir durumun dışarıdaki herhangi bir işletme için serbest olması da açıkçası bizleri çok rahatsız ediyor. Bu konuda biz de çalışma yapacağız. Bu konuda gerekli mercilere, gerekli bildirimlerimizi yapacağız. Yani bu konunun denetlenip araştırılmasını istiyoruz” dedi.

“CAYDIRICI CEZALAR UYGULANMALI”

Başkan İsmail Erçin, “Eczanelerde yasaksa Türkiye'de her yerde yasak olması lazım. Sonuçta eczaneler birinci basamak sağlık kuruluşu. Bu ürünleri satan bu yerler değil. Açıkçası ürünlerin nereden geldiği nasıl temin edildiği de Sağlık Bakanlığı denetiminde olmadığı için açıkçası bu belediye ve Tarım Bakanlığı'nın denetimine giren bölümler buralar. Bu bakımdan biraz sıkıntı verici. Halk sağlığını tehdit ettiğini düşünüyoruz. Bu yerler ilaç satışı da yapıyor. Kaçak olarak ilaç satışı yapıyor. Biz tespit ettiğimiz zaman bildiriyoruz. Sağlık müdürlüğüne gerekli mercilere. Bunları tespit etmek bizim işimiz değil. Bunu devletimizin denetim mekanizmaları yapmalı. Tespit edip 3 gün sonra 3 kuruş ceza ödeyip ondan sonra dışarı çıkıp aynı işi yapacaksa kimsenin uğraşmasına gerek yok. Avrupa'da birçok ülkede örneğin bir C vitamininin 1000 mg'lı sadece eczanede satılır. 200 mg'ı dışarıda bu şekilde işletmelerden satılabilir” ifadelerini kullandı.

“İLAÇ YOKLARI ARTIYOR”

İlaç yokları hakkında da konuşan Başkan İsmail Erçin, “İlaç yokları yüzde 10 seviyesinde. En son Aralık ayında bir Euro kuru güncellemesi yapılmıştı. Uzun zamandır da belli fiyatlarla değişiklik yapılmadığı için şu an üreticilerden bir fiyat artış beklentisi var. Malum ekonomide enflasyon oranı da düşük seviyelerde değil. Euro kuru 17 TL yapılmıştı. Enflasyon o kadar yüksek olunca bütün ürünlere zam geliyor. Üreticilerde bir zam beklentisi var. Bununla ilgili bir beklenti olduğu için ilaçlar yavaş yavaş yok olmaya başladı. Bulamamaya başladığımız ilaçlarımız var. Belli gruplarda toplanmıyor ve birçok ilaç grubunda çeşitli ilaçlar bulmakta zorlanıyoruz. Vatandaşa ilaç sağlamakta zorlanmaya başladık. Bununla ilgili bir düzenleme yapılması gerekiyor” dedi. 

Deniz Ulaşımına Fırtına Engeli! Hangi Seferler İptal Edildi? Deniz Ulaşımına Fırtına Engeli! Hangi Seferler İptal Edildi?

“UMUT VERİCİ AMA YETERLİ DEĞİL”

Eczacılık programının kontenjanlarının düşürülmesi ile ilgili olarak ise Başkan Erçin, “Daha önce basın açıklamamızda eczacılık programında kontenjanların yüksekliğinden bahsetmiştik. Eczacılıkta fakültelerindeki kontenjanlar biraz düşürüldü. Bu umut verici ama yeterli değil. Akademisyeni olmayan fakültelerin öğrenci almaması gerekiyor. Bu konuda bir talebimiz var” diyerek açıklamasını tamamladı.

Arda KIR

Editör: Haber Merkezi II