İstanbul Kültür Üniversitesi, TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi işbirliğiyle düzenlenen İstanbul’un Jeolojisi Sempozyumu, 14-15 Aralık tarihlerinde alanında uzman bilim insanlarını bir araya getirdi. Bu anlamlı etkinlik, Prof. Dr. Aral Okay'ın anısına düzenlenmiştir.
Milliyet gazetesinden Ceyda Ulukaya'nın haberine göre, sempozyumda konuşan Prof. Dr. Ziyadin Çakır, yüzey deformasyonunun yaşandığı bölgelerde depremin daha büyük hasara neden olabileceğini vurgulayarak, özellikle Haramidere'nin en büyük yüzey deformasyonuna sahip olduğunu belirtti. Ardından Ayamama, Kadıköy'deki Kurbağalıdere, Zeytinburnu'ndaki Çırpıcı Deresi, Kağıthane, Alibeyköy, deniz kenarları, Yenikapı ve Maltepe gibi dolgu alanlarında düşey deformasyonların gözlendiğini ifade etti.
Sempozyumun konuşmacılarından olan İTÜ Jeoloji Mühendisliği'nden Prof. Dr. Ziyadin Çakır, uydu görüntülerini kullanarak InSAR yöntemiyle 2014 yılından itibaren İstanbul'da meydana gelen yüzey deformasyonlarını analiz ettiği bir çalışmayı paylaştı. Özellikle Büyükçekmece, Küçükçekmece, Avcılar, Haliç, Alibeyköy, Kurbağalıdere gibi bölgelerdeki yüzey deformasyonlarına dikkat çeken Çakır, dere yatakları ve dolgu zeminlerinin taşıdığı risklere vurgu yaptı.